http://sexvibe.video/

Att ställa ut sin Schäferhund

4,624

Ska du ställa ut din hund?

Många nyblivna hundägare brukar bli tillfrågad av hundens uppfödare om man skulle kunna tänka sig att ställa ut sin hund någon gång. Många vet då inte vad man ska svara eftersom de inte riktigt vet vad en utställning innebär eller vad det överhuvudtagen är.

Vad är då en utställning?

En utställning går ut på att jämföra de utställda hundarna med den gällande rasstandarden för de olika raserna och utse den hund som på bästa sätt följer standarden. Rasstandarden är utarbetad från de olika rasernas ursprungsland tillsammans med den internationella hundorganisationen FCI. Vad som ingår i standarden är bl.a. höjd, vikt, ögonfärg, rygglängd, huvudbredd och svansplacering.

Svensk och internationell champion

Om en hund har ett väldigt korrekt utseende och placerar sig nära sin standard, så kan hunden bli svensk champion. Denna titel kommer sedan att följa med hunden och förkortningen SKCH (skandinaviskt champion) kommer att anges framför hundens namn i stamtavlan och vid ev. framtida utställningar. För att en hund ska kunna bli champion så skall hunden mottaga 3 st. certifikat på 3 olika utställningar och med 3 olika domare. Det sista certifikatet måste hunden ha mottagit efter att hunden blivit 24 mån. (gäller för den stora rasen, som t.ex. schäfer). Om hunden bedöms vara något extra ordinärt så kan hunden även bli tilldelad ett internationellt certifikat (CACIB). Vilket senare kan leda till vid en senare tidpunkt att bli internationell champion och det är en utav de finaste titlarna en utställnings hund kan få.

Vem arrangerar utställningarna?

I Sverige så är det Svenska kennelklubben som ordnar de officiella och de inofficiella utställningarna.

Vilka hundar kan ställas ut?

Svenska hundar måste först och främst vara medlem i SKK om de ska få vara med på en officiell utställning. Alltså måste hunden vara renrasig och inte någon blandras, för att få vara med på en utställning. Hunden måste vara äldre än 4 mån. annars får den inte delta. Lika så för tikar som är dräktiga och ska ha valpar inom de närmsta 30 dagarna eller om de har fått valpar inom de senaste 75 dagarna.

Han hundarna skall ha 2 st. testiklar.

Hunden ska även vara Id-märkt för att få deltaga och hunden får heller inte vara sjuk, smittbärande eller ha någon form utav ohyra på utställningen. Hunden måste vara vaccinerad mot valpsjuka och vaccination mot parvovirus rekommenderas.

Förberedelse

Har man bestämt sig för att ställa ut sin hund, så bör man förbereda både sig själv och hunden för detta. Eftersom det kan vara lite halv skrämmande för hunden första gången.

Eftersom hundens utseende är väldigt viktigt på utställningen , så är det viktigt att man gör allt för att hunden ska se så bra ut som möjligt. Så tänk på att bada hunden innan utställningen oavsett om du har en långhårig hund eller inte så är det trevligt att visa upp en välvårdad hund. Tänk även på att borsta igenom pälsen ordentligt så att pälsen skiner och tänk på att se över hundens tassar, öron, nos och ögon innan utställningen.

Utställningsdagen

Efter att du skickat in din anmälan och betalat in avgiften och du har förberett din hund på bästa sätt. Så finns det inte så mycket mer att göra förutom att infinna dig i god tid på utställningen och vänta på att det skall bli er tur att få g in i ringen.

Då går det till så att hundarna bedöms ras för ras i en eller flera utställningsringar. Varje ring har en huvud domare och dessa har med sig en ringpersonal. Denna ringpersonal kan man vända sig till i sista minuten om man skulle ha några frågor eller funderingar. Domaren talar man vanligtvis inte med, inte heller under bedömningen, så vidare man inte blir tillfrågad något.

I god tid innan det blir ens tur så ställer man sig beredd utanför utställningsringen med sin hund och sin nummerlapp fastsatt synligt på kläderna. Detta gör det enklare för sekreteraren att registrera vilken hund som r vilken. Ringpersonalen kallar sedan in er i nummerordning in i ringen och ber er då att ställa upp er med lämpligt avstånd emellan hundarna. Hundarna kallas sedan fram en och en till bedömning, då domaren först tittar på hunden på nära håll. Därefter skall domaren se hunden i rörelse, hunden skall då gå i ett lämpligt tempo utan att dra eller nosa på spännande saker. Därför kan det vara bra att träna i förväg på detta och se till att hunden är i god kondition och kan koncentrera sig på momentet.

Bedömning

Den 1:a bedömningen som domaren gör är at värdera hur pass god representant din hund där för sin ras, alltså inget riktigt tävlingsmoment ännu. När alla hundar i klassen är bedömda, så värderas de i förhållande till varandra. Det är bara de hundar med 1:a pris som nu får fortsätta att tävla. Får man ett blått (2.a) gult (3:a) ljusblått (ett 2:a pris i valpklass) så måste man lämna ringen omedelbart. Det är nu alla med 1:a pris tävlar mot varandra och nu värderas de utifrån varandra.

Om en hund faller domaren i smaken så lämnas då ut ett lila band. Detta heter CK (certifikat kvalitet) och betyder att ens hund har kvalitet nog att få ett certifikat utdelat. Alla hundar med CK ställer till sist upp mot varandra och den bästa hanhunden och tiken utses då. Dessa 2 hundar ställs sedan ut mot varandra och en 1:a väljs ut till BIR (bästa hunden i rasen) den andra koras till BIM (bäst i motsatt kön). BIR hunden går sedan vidare till “den stora ringen” där det tävlas mot de 2:a rasernas BIR. Den sedan bästa hunden där blir BIG (bäst i grupp) och tävlar sedan till att bli BIS (best in show) vilket är många uppfödares stora dröm.