Ekologisk Hundmat – Våt, Torr, Rå, Spannmålsfri

Funderar du på att byta ut din schäfers hundmat till ekologisk hundmat? Ekologisk mat blir mer och mer populärt, både för människor och deras husdjur. Men är en ekologisk diet nödvändigtvis bättre för din hund?

I denna artikel kommer du att lära dig:

  • Om du bör börja ge ekologisk hundmat till din hund
  • Skillnaden mellan ekologisk och naturlig hundmat
  • Hur man gör för att välja ekologisk hundmat
  • Om det är säkrare med en vegetarisk kost för din hund

Är du redo att lära dig mer? Här är allt  du behöver veta om ekologisk, rå och naturlig mat för hundar.

 

1. Den Bästa Ekologiska Hundmaten

Vi är inte här för att välja ett märke på hundmaten till dig och din hund. Det vore faktiskt omöjligt att göra detta. Det finns olika märken på olika marknader, och vissa lokala marknader kan ha märken som inte finns tillgängliga någon annanstans i världen.

I stället, låt oss titta på hur du gör för att välja den bästa ekologiska hundmaten för dig och din schäfer. Det första du bör göra är att försäkra dig om att den faktiskt är ekologisk! Olika länder har olika certifieringar. Till exempel, i USA ska mat certifieras genom USDA Organic. I Storbritannien, leta efter certifieringen från The Soil Association. I Sverige använder man sig av KRAV-märkning.

Att säkerställa att din hundmat är certifierad innebär en garanti att inga kemikalier eller onaturliga substanser ingår. Med detta sagt, finns det dock ändå de hundägare som väljer att göra sin egen ekologiska hundmat. Det finns klara för- och nackdelar med detta, och vi ska ta oss en titt på vad som är positivt och negativt om bara en liten stund.

Den andra faktorn att överväga när du väljer den bästa ekologiska hundmaten är balansen i denna mat. Den mat du väljer bör innehålla en passande balans av råfett, råprotein, spannmål och fukt. Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningen för att kontrollera detta.

Så, varför skulle du överväga att köpa ekologisk hundmat överhuvudtaget? Låt oss ta en titt!

2. Varför Bör Du Köpa Ekologisk Hundmat?

Det finns fördelar med att köpa ekologisk hundmat. På det hela taget är mindre troligt att ekologisk mat orsakar allergiska reaktioner hos hundar. Ogräsmedel, bekämpningsmedel och kemiska ingredienser i traditionell hundmat kan orsaka hudreaktioner hos hundar, likväl som livsmedelsöverkänslighet och matsmältningsbesvär. Ekologisk mat innehåller inte detta.

Men tänk på att om din hund är allergisk mot en viss ingrediens, som kyckling eller fisk, så kommer ekologisk mat inte att bota detta problem. Du måste avlägsna allergenen från hundens kost, oavsett om kosten är ekologisk eller inte.

En annan fördel med ekologisk mat är inte nödvändigtvis vetenskaplig. Men, generellt, så är tillverkare av ekologisk hundmat oftast mer medvetna om tillsatserna som tillsätts i hundmat. Traditionell hundmat kan vara “fylld” med ben, ogräs och halm. Vanligtvis så väljer ekologiska tillverkare att i stället använda utfyllnadstillsatser som bönor och ris.

Men det finns dock nackdelar med ekologisk hundmat. För det första, kan det på vissa ställen vara svårt att få tag på ekologisk hundmat. Du kan vara tvungen att beställa det på nätet, eller att ta dig långa sträckor för att köpa ekologisk hundmat i en affär.

För det andra, ekologisk hundmat tenderar att vara aningen dyrare än vanlig hundmat. Detta stämmer dock inte alltid, eftersom vissa sorters traditionell hundmat faktiskt kan vara väldigt dyra. Men som regel, bör du förvänta dig att betala mer för ekologiskt märkt hundmat än vad du betalar för traditionella sorter.

3. Märken för Ekologisk Hundmat

Allteftersom fler människor väljer att byta till ekologisk mat för sina husdjur, uppkommer fler och fler märken att välja mellan. Igen, tillgängligheten av ekologisk hundmat beror mycket på området där du bor. Till exempel kan det vara mycket lättare att få tag på ekologisk hundmat i, låt oss säga, Australien än det är i Kina.

Välj märke på hundmaten baserat på certifieringen, ingredienserna och ryktet. Det är okej att göra lite efterforskning om ekologiska hundmatsmärken. Eller fråga din veterinär! Han eller hon kanske kan rekommendera ett märke som är bra och som går att få tag på i ditt område. Vissa veterinärer har till och med ekologisk hundmat för försäljning.

Det finns några saker du bör tänka på när du väljer ett ekologiskt hundmatsmärke till din schäfer. Titta först på märket och ryktet. Var inte rädd för att läsa recensioner på nätet – andra schäferägare som du kan vara en av de bästa källorna för rekommendationer.

Det kan också vara viktigt att titta på åldern på företaget, liksom storleken på det. Ett större företag kan ha en billigare prissättning på sina produkter – det handlar helt enkelt om ekonomi. Det är också mindre sannolikt att ett större företag kommer att gå i konkurs. Detta innebär mindre sannolikhet att ditt favoritmärke för ekologisk hundmat kommer att sluta säljas.

Kort och gott, endast du kan välja ditt märke för ekologisk hundmat. Men de flesta djurägare väljer att basera det beslutet på:

  • Märke
  • Tillgänglighet
  • Prisvärdhet
  • Storlek på företaget
  • Veterinärers rekommendationer

4. Spannmålsfri Hundmat

Vi nämnde tidigare att det finns ett antal orsaker till att en hundägare kan vilja börja ge ekologisk hundmat till sin hund. Vi nämnde också att många gånger görs denna ändring på grund av de föredragna kostvalen som ägaren gör för egen del.

På samma sätt som hundägare ändrar till ekologisk kost, kan vissa ägare välja en kost som är spannmålsfri eller glutenfri. I de flesta fall, finns det absolut ingen medicinsk basis för detta val. De flesta schäfrar är fullt kapabla att förbränna spannmål och är inte glutenintoleranta.

Det finns några sällsynta fall av gluten- eller spannmålsöverkänslighet hos hundar. Till exempel kan schäfrar vara överkänsliga mot spannmål. Schäfrar är speciellt känsliga mot soja, vete och majs, så en spannmålsfri kost kan vara ett bra val för dessa hundar.

Misstänker du att detta är fallet för din vovve, se till så att du kontaktar en veterinär innan du ändrar hans kost, eftersom det även kan vara ett tecken på någonting annat. Tecknen på glutenallergi är väldigt lika andra matallergier, och kan visa sig som:

  • Diarré
  • Klåda
  • Hunden slickar sig på samma ställe på huden eller baken
  • Inflammation i trampdynorna
  • Tarminflammation (uppsök omedelbart en veterinär)
  • Dålig päls
  • Hudproblem

Igen, dessa kan bokstavligen vara tecken på vilken allergi som helst, så det rekommenderas starkt att du tar kontakt med din veterinär innan du ändrar i kosten.

Är en spannmålsfri diet passande för alla hundar? Nej, inte riktigt. Hundar är vanligtvis inte känsliga mot spannmål, och en spannmålsfri eller glutenfri diet speglar ofta bara ägarens egna personliga preferenser. Men så länge som den spannmålsfria dieten är balanserad, skadar den normalt inte din hund.

Men en spannmålsfri diet innebär dock inte nödvändigtvis att det handlar om ekologisk mat. Se till så att du noggrant läser innehållsförteckningen så att du är säker på att du köper exakt det du är ute efter. Det är också viktigt att din spannmålsfria hundmat innehåller en tillräcklig mängd kolhydrater. Dessa kolhydrater kan komma från potatis, frukt eller grönsaker.

5. Torr Ekologisk Hundmat

Som du kanske är medveten om, finns det två typer av organisk hundmat: torr mat och våt mat. Och så länge du läser innehållsförteckningen för att säkerställa att din hundmat är certifierat ekologisk och bra balanserad, är det liten skillnad mellan de två.

Beroende på vilken hundras din hund är, kan det finnas olika för- och nackdelar mellan torr och våt mat. Har du en liten hund, kan våt hundmat vara ett bra alternativ för dig! Små hundar äter inte så mycket, och eftersom våt hundmat kostar lite mer än den torra sorten, spenderar du mindre än vad du skulle på en större hund.

Vått hundfoder är också ett bra val om du har en äldre hund, en hund med dålig matsmältning eller en hund som har tandproblem. Självklart är vått hundfoder lättare att tugga än torrfoder. Och eftersom det innehåller extra fukt, är det lättare för vissa hundar att smälta.

Men våtmat har även sina nackdelar. Först, om du har en stor hund, kommer det att behövas mycket våtfoder för att mata honom. En vuxen hund äter ca 2,5% av sin kroppsvikt varje dag. För en hund på 50 kilo innebär det 1,25 kilo våt hundmat.

Du kan inte heller låta våt mat stå framme för din hund när du går till jobbet. När du har öppnat en burk eller påse med våtfoder, kan den stå ute i rumstemperatur i ca 4 timmar. Om du är hemma med din hund under dagen fungerar det bättre! Då kan du kan enkelt ta ur maten och kasta den. Men är du på jobbet, och din hund äter 6 timmars gammal mat, kan han bli sjuk.

När du har öppnat en burk med våtfoder, är det okej att den står i kylen så länge du inte har serverat burken till din hund. Täck bara burken med plastfolie, eller lägg över resterande mat i en lufttät behållare. Då håller den i kylskåpet i ungefär en vecka.

Torrfoder är lätt att servera och förvara. Du kan mäta upp maten för din hund, ställa ut den för honom på morgonen och sedan lämna den när du går till jobbet. Maten förvarar du helt enkelt genom att låta den vara kvar i påsen eller i stor, lufttät plastbehållare som håller skadedjur, mögel och fukt borta.

Oavsett om du matar din hund med våt eller torr mat, är det sist och slutligen upp till dig och din hunds preferenser. Här är en sammanställning på vad du bör tänka på innan du väljer torr- eller våtfoder.

Våt Ekologisk Hundmat:

  • Är vanligtvis dyrare än torrfoder
  • Måste stå i kylskåpet efter den har blivit öppnad för att behålla färskheten
  • Kan inte stå framme för hunden i mer än 4 timmar, vilket gör att du inte kan ställa fram mat till hunden under dagen när du jobbar
  • Är bra för små hundar som inte behöver så mycket mat – det är tillräckligt med endast en burk per servering
  • Är bra för äldre hundar som kan ha svårt att tugga mat
  • Kan, i vissa fall, orsaka diarré hos hundar

Torr Ekologisk Hundmat:

 

  • Kan stå framme hela dagen när du är på jobbet, vilket gör så att din hund kan äta uppmätta portioner under hela dagen
  • Behöver inte kylas i kylskåpet efter det har öppnats – förvara den bara i påsen eller i en lufttät behållare
  • Är billigare än våt burkmat
  • Är bra för stora hundar som behöver mer mat än små hundar
  • Orsakar normalt inte diarré eller matsmältningsbesvär

 

Som du kan se, finns det fördelar och nackdelar med både torr och våt mat. Tala med din veterinär för att bestämma vilket som är bäst för din vovve.

6. Rå Ekologisk Hundmat

Rå ekologisk hundmat är ett annat alternativ för din hund. Men det är viktigt att du förstår exakt vad rå hundmat är.

En kost på rå hundmat betyder inte att du matar din schäfer några kilo rå köttfärs varje dag. Din schäfer eller hund behöver en mycket specifik blandning av frukt, grönsaker, spannmål och proteiner, precis som du själv gör! En rå hundmat kräver att du tar dig tid att sätta ihop en lämplig blandning av spannmål, proteiner och näringsämnen till din hund.

Det finns en distinkt fördel med rå hundmat: om du gör din egen hundmat, vilket de flesta gör som ger sina hundar en rå kost, så kan du välja exakt vad som ska gå in i hundens kropp. Du handlar i mataffären för din hund precis som du gör för dig själv, och kan välja mellan ekologiskt kött från gräsmatade djur, ekologiska frukter och grönsaker och naturliga, färska spannmål.

Men det är även möjligt att köpa färdigförpackade ekologiska livsmedel. Dessa är vanligen frystorkade och håller i flera månader om de förvaras ordentligt. Tänk på att dessa frystorkade livsmedel oftast är betydligt dyrare än deras torra eller konserverade motsvarigheter, och att det kan vara mer ekonomiskt för dig att göra egen hundmat.

När du ger din hund rå kost, finns det några saker du måste vara försiktig med. Det första är att vara uppmärksam på ben. Som en allmän regel är det inte en bra idé att ge din hund hundben, eftersom de kan splittras och fastna i hundens hals. De kan också sväljas. Med andra ord, kan ben vara dödliga för din schäfer.

Detta gäller speciellt kokta ben. Men detta är självklart inte något problem om hundmaten serveras rå. Gör du dock din egen buljong eller tillagar kött på annat sätt, se till att hundens mat inte innehåller några kokta ben. Kokprocessen gör benen mjuka, vilket gör att de ännu lättare kan splittras.

En annan sak att överväga är hur gammalt köttets är. Liksom människor kan djur som hundar vara känsliga för bakterier i kött. En bra tumregel är att du inte ska ge din hund något kött du inte skulle äta själv. Även om deras matsmältningssystem kan vara bättre på att hantera bakterier, kan gammalt kött vara extremt skadligt för hundar.

Sammanfattningsvis, är en rå diet någonting som du absolut kan överväga för din hund. Ha bara följande punkter i tankarna:

  • Din hunds råa kost måste innehålla en hälsosam blandning av spannmål, proteiner och näringsämnen
  • Rå mat måste vara färsk för att undvika smitta och sjukdomar
  • En diet på råa livsmedel får aldrig innehålla ben
  • Du kan köpa rå mat i mataffären samtidigt som du handlar mat till dig själv
  • Det finns färdigförpackad rå mat att köpa, men oftast är detta dyrare

7. Naturlig Ekologisk Mat

Hundägare funderar ofta över vad som skiljer naturlig hundmat från ekologisk hundmat. Det finns en skillnad, men den är kanske inte så tydlig vid en första anblick. Låt oss ta en titt på olikheterna.

Vi börjar med ekologisk mat. Ekologisk mat är certifierad av myndigheter, som till exempel USA:s USDA. Dessa tillåter hundmatstillverkare att sätta en märkning på sin hundmat, vilken säger konsumenten att den faktiskt är ekologisk.

Så vad betyder ekologisk? Ekologisk hundmat är hundmat som innehåller ingredienser som är:

  • Hanterade enligt ekologiska metoder
  • Fria från kemikalier
  • Fria från bekämpningsmedel, eller bara naturliga bekämpningsmedel har använts
  • Fria från ogräsmedel, eller bara naturliga ogräsmedel har använts
  • Odlade i ekologisk jord
  • Uppfödda på ekologisk mat, som boskap

Notera att kraven för ekologisk certifiering man variera en aning beroende på i vilket land du bor. Men för det mesta, är standarderna rätt lika.

Naturig mat, å andra sidan, är inte nödvändigtvis ekologisk. Naturlig mat:

  • Innehåller inga kemiska konserveringsmedel
  • Innehåller inga konstgjorda färgämnen
  • Innehåller inga konstgjorda smakämnen
  • Kan, men behöver inte vara hanterat ekologiskt
  • Kan, men behöver inte vara uppfött (boskap) eller odlat med ogräsmedel och bekämpningsmedel
  • Kan innehålla spår av dessa kemikalier

Så som du förstår, finns det en liten skillnad mellan naturlig hundmat och ekologisk hundmat. All ekologisk hundmat är naturlig. Men inte all naturlig hundmat är ekologisk.

Märkningen på din hundmat kan, återigen, säga dig mycket om naturliga och ekologiska produkter. I de flesta länder måste livsmedel som är märkta “ekologiska” följa strikta riktlinjer som regleras av regeringen. Att använda märkningen “naturligt” på en hundmatsetikett är lite mindre reglerat – den etiketten kan helt enkelt bara betyda att maten till största delen är tillverkad med naturliga produkter.

Om du vill vara säker på att din hunds mat är 100% fri från kemikalier, bör du välja ekologisk hundmat. Är du okej med att till exempel bekämpningsmedel sprutats på spannmålet i din hundmat, eller att det innehåller ett konstgjort konserveringsmedel, ta en titt på innehållsförteckningarna på naturlig mat.

 

8. Vegansk och Vegetarisk Hundmat

Vissa hundägare som väljer en ekologisk kost överväger också en vegetariansk eller en vegansk kost. Än en gång, så har detta många gånger mer att göra med personlig preferens än hundens faktiska behov. Hundar är naturligt köttätare. I vilt tillstånd äter hundar kött.

Så vad gäller vegansk hundmat kontra vegetarisk hundmat? Skillnaden mellan de två är mycket liten, men det finns en! Låt oss först och främst titta på vegansk hundmat.

Veganskt hundfoder använder inga animaliska produkter alls. Veganer äter inte animaliska biprodukter som mjölk, ost eller ens honung. Fisk och ägg är förbjudet, liksom gelatin, eftersom det kommer från djur. Den veganska kosten är väldigt strikt – även om vissa omega 3-fettsyror, vilka är viktiga för hundens hälsa, kommer från djur.

De flesta vegetarianer har däremot en regel att de inte äter någonting “med ett ansikte”. Det betyder inga kor, grisar, får, kycklingar, fiskar eller andra djur. Många vegetarianer har emellertid inga problem att konsumera vissa animaliska biprodukter. Mjölk är generellt accepterat, liksom ost och honung. Vissa vegetarianer äter även ägg, dock inte alla.

Det finns namn för var och en av de vegetariska grupperna. En lakto-ovo-vegetarian, till exempel, äter ägg och mjölkprodukter. En pescetarian äter fisk men inte annat kött från djur. Det är upp till dig att välja vilka restriktioner du ska följa, välj sedan din hundmat i enlighet med detta.

Är en vegansk eller en vegetarisk kost skadlig för din schäfer? Inte nödvändigtvis. Men som sagt, som husdjursägare måste du vara mycket uppmärksam när du ger din hund en vegansk eller vegetarisk kost. Din hund behöver protein; kött är det enklaste sättet att ge din hund det protein som behövs för friska organ, hud och muskler.

Du kan ge din hund alternativa former av protein. Bönor, ägg, mjölk och ost, soja och havre är några ingredienser du kan välja mellan när du gör din egen hundmat. Som alltid är det viktigt att ständigt vara uppmärksam när du ger din hund dessa livsmedel. Vissa kanske inte innehåller tillräckligt med näring, och andra kan vara allergener för din schäfer.

9. Gör Din Egen Ekologiska Hundmat

Nu när du har en generell uppfattning om de olika typerna som finns av hundmat, kanske du är intresserad av att själv göra I ordning maten till ditt husdjur. Bra för dig! Det finns inget bättre sätt att veta exakt vad din schäfer äter, än genom att själv laga hans mat.

Att mata din hund är inte mycket annorlunda än att mata dig själv. Men det finns några faktorer du behöver tänka på. Låt oss ta en kort titt på grunderna som är bra att veta innan du lagar din hundmat.

Var man hittar hundmatsingredienser

Om du planerar att blanda ihop en ekologisk hundmat, kan du hitta de flesta ingredienserna I din lokala mataffär. Fler och fler livsmedelsbutiker runt om i världen börjar med ekologiska avdelningar i sina affärer, vilket innebär att du kan hitta allt från hela fullkorn till gräsmatat kött precis i närheten av där du bor.

Om din lokala handlare inte har en ekologisk avdelning, kolla då helt enkelt bara telefonboken. Det finns specialaffärer som säljer ekologiska produkter. Ibland kan dessa butiker vara dyrare än din mataffär, men de livsmedel du hittar är då verkligen ekologiska.

Hittar du fortfarande inte det du letar efter? Hör med lokala bönder! Gårdar säljer ofta sina överskott på bondemarknader, eller så kan du helt enkelt bara kontakta dem direkt. Alternativt, så har de flesta länder ett slags andelsjordbruk. Dessa är “abonnemangs”-program där, i utbyte mot att man stödjer en lokal gård, så får man färskvaror och kött under hela året.

Om det är en naturlig kost du strävar efter, kan dessa alternativ ge dig goda möjligheter till att få tag på de ingredienser du behöver. Om du vill ha en certifierad ekologisk kost kan du behöva göra lite efterforskning om du inte hittar vad du behöver i mataffären.

Hur du kan vara säker på att din hund får en balanserad kost

Oavsett om din hunds kost är vegansk, spannmålsfri, naturlig, rå eller ekologisk, finns det ingenting som är viktigare än att se till att han får alla näringsämnen han behöver för att växa och frodas. Din hund behöver protein, kalcium, fetter, kolhydrater och vitaminer för att hålla sig frisk.

Det enklaste sättet att göra detta på är att se till att din hund får ett brett och varierat kostutbud. Att ge din vovve köttfärs, majs och gröna bönor varje dag kommer inte att hålla honom frisk. Det kan faktiskt tvärtom göra honom väldigt sjuk. Förbättra hans kost genom att lägga till olika proteiner, frukter, grönsaker och spannmål, och säkerställ på så vis att hans kost är bra balanserad och ger honom alla de näringsämnen han behöver.

Här är några riktlinjer som du bör följa när du tillagar maten till din hund:

  • Kött och animaliska produkter bör utgöra minst hälften av din hunds kost, om han inte är vegetarian
  • Du bör så mycket som möjligt använda magert kött för att motverka fetma – fisk, kyckling och kalkon är bra val
  • Hundar kan äta fisk, men ge inte Stillahavslax eller -öring, dessa kan vara dödliga för hundar
  • Lever är mycket näringsrik, men bör begränsas till ungefär 2,5% av din hunds dagliga matintag
  • Mjölkprodukter är ett bra alternativ för att säkra på att din hund får det kalcium han behöver – mjölk och ost fungerar också
  • Grönsaker som potatis, bönor och annan stärkelse bör inte räknas som grönsaker utan som stärkelse
  • Stärkelsefattiga grönsaker kan man ge dagligen, men se upp för de grönsaker som skapar gas, som broccoli
  • Frukt är helt perfekt för hundar! Bananer och äpplen är bra alternativ
  • Spannmål bör utgöra max hälften av din hunds kost

Livsmedel som kan vara farliga för hundar

Du har antagligen hört att du inte ska ge choklad till din schäfer. Det är sant! Choklad är inte alltid dödligt för hundar, men kan orsaka vissa allvarliga hälsoproblem. Men du hade med största sannolikhet inte tänkt krydda din hunds favoritkroketter med choklad. Här är de livsmedel som du bör undvika blanda med i hundmaten:

  • Choklad
  • Vindruvor
  • Russin
  • Koffein
  • Avokado
  • Macadamianötter
  • Mandlar
  • Pekannötter
  • Valnötter, svarta valnötter och hickorynötter
  • Lök och vitlök (i stora mängder)
  • Salt
  • Konstgjorda sötningsmedel
  • Jäst

Hur du tillagar din hemmagjorda hundmat

Att tillaga din hemmagjorda hundmat är så enkelt som att lägga ner allting I en gryta och sätta på plattan! Igen, en tumregel är att helt enkelt tillaga din hunds mat på samma sätt som du tillagar din egen. Så klart tillsätter du inte alla kryddor och smaker som du gör till dina egna måltider. Undvik salt, peppar, lök och vitlök, till exempel.

Många väljer att laga hundmat i en långkokare. Det finns ingen anledning att ha separata långkokare för din familj och ditt husdjur, så länge du inte tillåter din schäfer att äta direkt från den grytan. Lägg bara ner ingredienserna i långkokaren och sätt på den. Se till så att det inte finns några djurben i maten, eftersom långkokaren antagligen kommer att mjuka upp dessa till en farlig konsistens.

Om du ger din hund rå kost, kan du ändå fortfarande välja att ge mat som behöver kokas. Ris, till exempel, kan du inte ge rått. Inte heller bönor kan smältas av din vovve om de inte först är kokta och uppmjukade.

För det mesta, oavsett om du kokar din hundmat eller inte, handlar det sist och slutligen om sunt förnuft. Använd din bedömningsförmåga, och om du är osäker, ring då din veterinär.

Hur man förvarar hemmagjord hundmat

Som med de flesta andra aspekter när du lagar din egen hundmat, så förvarar du den även på samma sätt som du förvarar din egen. Beroende på hur mycket du lagar till, kan du helt enkelt förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet, och det kommer att hålla i en vecka eller så.

Föredrar du att tillaga större portioner för att spara tid, kan du frysa in din hemlagade hundmat. När maten är färdig och har svalnat, dela upp i dem i portioner och ställ dem i frysen. Tina sedan bara det du behöver, eftersom upptining och återfrysning kan skada matens näringsinnehåll.

10. Är en Ekologisk Kost Rätt för Din Hund?

Om du funderar på att ändra till ekologisk kost för din schäfer, bra! Ekologiska livsmedel innehåller färre skadliga toxiner, utfyllnadstillsatser och konstgjorda ingredienser än traditionella livsmedel.

Om du inte befinner dig i ett läge där ekologiska livsmedel är så lättillgängliga, finns det andra alternativ att välja mellan. Tillverkare av naturlig hundmat är i allmänhet väldigt medvetna om ingredienserna de tillsätter i hundmat, vilket garanterar färre skadliga kemikalier och toxiner för din hund.

Rå hundmat, vegetarisk hundmat och spannmålsfri hundmat finns också att välja mellan. Och även om dessa inte är nödvändiga för din hunds hälsa, kan du välja att ge denna typ av kost till din hund för sociala eller religiösa skäl. Väljer du att göra det, var uppmärksam. Din hund behöver fortfarande en komplett, balanserad kost, oavsett dina personliga preferenser.

Se till att du noggrant undersöker ekologiska hundmatsprodukter, läs innehållsförteckningen på förpackningarna och säkerställ att din hund får rätt blandning av näringsämnen. Det är lätt att börja ge din hund en ekologisk kost, och kan vara ett bra sätt att skydda din hunds hälsa!