Hur man får schäfervalpen rumsren

Att göra din valp rumsren är det allra första som du skall lära din hund. Det kan man börja med mellan 6-8 v. yngre hundar har dålig muskelkontroll och det är då svårt att lyckas. Hur lång tid det tar att få en valp rumsren är olika och varierar, men normalt tar det några veckor, ibland bara 2 och ibland 1 mån. eller mer.

Precis som andra beteenden så är det samma sak när du tränar en valp att bli rumsren att det hjälper det att leta efter tecken på när hinden är nödig och befinner du dig då utomhus, ge den då ett kommando (ex. pilla) som om det var du som gav kommandot att hunden skulle kissa och därefter berömmer du den när den är klar. Kommandot är mest till för dig eftersom att alla hundar kissar och bajsar när den är nödig, men trixet är att få den att göra det när du vill.

Var uppmärksam på din hund

När du exempelvis ser att din hund är nödig eller att du ser att den precis sätter sig ner för att uträtta något av sina behov, bär då hunden utomhus oavsett om det rinner kiss medans ni springer ut. Det handlar om att du måste få hunden att förstå att detta göra man utomhus. Men glöm inte att berömma den när den uträttat sina behov utomhus. Du kommer inte alltid att hinna med alla gånger då din hund är nödig, men bli då inte arg, för det tar ett tag för hundens muskler som behövs för att kontrollera blåsa och tarmar att utvecklas. Så många gånger rår de inte för att ”det bara kommer”.

5 Tips för som hjälper dig på vägen

1. Valpar måste uträtta sina behov var 2-3 tim om du inte tycker att hunden verkar nödig så ta den utomhus ändå och ge den då ditt kommando (ex. pilla). Hunden kommer frånbörjan inte att förstå vad det är du menar, men den lär sig så småningom.

2. Och kom ihåg att berömma hunden när den uträttat sina behov. Att bestraffa en hund motverkar dess syfte och gnugga ALDRIG hundens nos i avföringen.

3. På natten kan det vara bra att lägga ut lite tidningspapper frånbörjan, men mest för din egen skull. Valpen brukar välja att uträtta sina behov där och det blir då lite lättare för dig att pock upp efter den.

4. Ha tålamod och ge valpen mycket beröm, för den kommer snart att lära sig att uträtta sina behov utomhus och då har du äntligen fått en rumsren valp.

rumsrenvalpvalpar