6 knep om din hund hoppar på dig

Varför hoppar de?
De flesta hundar hoppar på människor någon gång under deras uppväxt och då som oftast när de är småa. Hur länge detta beteende fortsätter varierar och beror på om hundägaren tränar bort det. En teori om varför en hund hoppar är för att de vill samspela och komma nära personens ansikte, inte för att anfalla.

6 Sätt att träna bort hoppandet

1. Ett bra sätt att träna bort hoppandet är att göra så att hunden kan nå upp till dig och genom att du sätter dig ner på huk, är det lättare för hunden att samspela med dig genom att låta hunden utforska ditt ansikte. Men var noga med att hålla ett öga på hunden så att den inte får överdriven självsäkerhet för då måste du säga ifrån. Men har du en stor hund som hoppar så bör du inte använda denna teknik. Utan istället så sätt ett halsband på hunden och håll en tumme under halsbandet bakom nacken och var beredd att rycka i sidled ifall det skulle behövas.

2. Ett annat sätt är att ha halsband och koppel på hunden och låta hunden sitta sedan lägger du kopplet under din ena fot och låter den delen mellan hundens hals och din fot vara halvsträckt. Så när hunden nu försöker hoppa så går det inte.

3. Att rycka i sidleds när en hund gör något fel är mer effektivt än att rycka bakifrån och detta eftersom att hundens nacke är otroligt stark där och de känner mer och man drar åt sidan. En hund kan även lätt få blåmärken om man drar för hårt och rörelsen ska ju vara till för att informera hunden, inte att straffa den.

4. Ett annat sätt att stoppa hoppandet är att träna den utan koppel. Men tänk då på att ta ömtåliga kläder på dig och att placera hunden mitt framför dig. Kommandot ”sitt” är väldigt bra att använda här för att avleda en hoppning. Eftersom att hoppning utlöses stående eller löpande, så öva med att hunden ska stå. Var noga med att titta efter hundens kroppsspänningar som utlöses innan hoppet och när du upptäcker dessa spänningar säg då kommandot ”sitt”.

5. Om hunden ändå hoppar upp på dig, tryck då ditt knä/lår försiktigt mot hundens bröst och samtidigt din handflata mot hundens ansikte och säg ”ner”. Denna övning är inte till för att göra hunden illa utan att trycka en hand mot dennes ansikte. Knäet/låret är bara till för att hålla hunden borta och att få den ur balans. En hand i ansiktet skymmer dess sikt och avskräcker upprepande hopp.

6. Att ge hunden något positiv kan också fungera bra, ta t.ex. en godisbit eller en leksak och då hunden hoppas så håller du den ovanför och något bakom hundens huvud. Det gör att hunden blir distraherad och den hamnar ur balans och man uppmuntrar den att sitta och inte hoppa.

Det är viktigt att repetera detta som med all träning och var tålmodig och bestämt, med tiden så kommer hunden att lära sig att det är fel att hoppa på människor.

hoppaproblemtränaträning