När du letar efter seriösa schäfer uppfödare eller kennlar, så ska du se till att de är registrerade hos SKK och ansluten till schäferhundklubbens uppfödarsektion. Då har du stora förutsättningar att få en sund, frisk och vacker schäferhund med ett utmärkt temperament och korrekt anatomi.
Det finns idag ett stort utbud av schäfervalpar som är till salu i diverse annonser och det kan därför vara svårt att hitta en seriös uppfödare eller kennel. Många gånger så kan dessa “schäfervalpar” vara blandrasvalpar, som säljs under förespegling av att vara renrasiga och registrerade schäfervalpar. Men uppfödaren/kennlarna registrerar då valparna hos jordbruksverket. Så för att din kommande schäfervalp absolut ska vara en renrasig schäfer så krävs det att den alltid blir registrerad hos Svenska Kennelklubben.
Registreringsbevis av uppfödaren
Du får då ett registreringsbevis (en stamtavla) när du hämtar din schäfervalp. En registrering hos jordbruksverket räcker alltså inte för att din schäfervalp ska räknas som renrasig. Jordbruksverkets register är bara ett ägarregister och registrerar endast valpens ID-nr och ägare, inte valpens härstamning. En del uppfödare eller kennlar kan hävda att valpens båda föräldrar är registrerade hos Svenska Kennelklubben, så därför blir valparna därmed renrasiga. Men så är inte fallet, valpen måste registreras hos Svenska Kennelklubben.
Ställ dig själv frågan om varför uppfödaren eller kenneln inte registrerar valparna hos Svenska Kennelklubben? Detta är en minimal kostnad för en valp i förhållande till valppriset och det finns alltid skumma skäl till varför valparna inte blir registrerade.
De vanligaste skälen är att någon av föräldrarna inte är renrasiga eller att någon av föräldrarna inte uppfyller de minimala krav som Svenska Kennelklubben kräver för registrering av valparna. Du ska vara medveten om att du i efterhand inte själv registrera din valp hos Svenska Kennelklubben. Är du osäker så kontakta alltid Svenska Kennelklubben innan ditt valpköp.
Med denna information om valpköp så vill vi inte “svartmåla” blandrasvalpar, utan bara ge information om vad som gäller vid valpköp av renrasiga hundar. Om uppfödaren säljer en blandras valp så ska uppfödaren vara ärlig och tala om detta för köparen
Välj inte ras enbart efter utseende
I Sverige finns omkring 300 olika hundraser registrerade och alla dessa har varierande egenskaper. Lite allmänt så kan man säga att jakt- och brukshundar kräver lite mer av sin ägare i fråga om uppfostran och motion. När du fastnat för en specifik ras, läs så mycket du kan om den och vänd dig till en rasklubb om du har frågor. Dessa kan även ha valphänvisning till seriösa uppfödare och kennlar.
Har du tiden?
Att ha hund kräver väldigt mycket tid. och behöver motion för att de ska må bra. Många “problemhundar” bättrar sig betydligt genom att bara få vara ute och springa av sig ordentligt.
Vad kostar en renrasig schäfer?
Ska du ha en bra renrasig schäfer med en bra stamtavla så kostar de från 8000kr och uppåt.
Vaccination av din schäfervalp
Innan du får ta hem din valp så ska den ha avmaskats minst 2 gånger av uppfödaren. SKK rekommenderar att man vaccinerar sin valp mot parvo, valpsjuka och smittsam leverinflammation. En omvaccinering gör man vid 1 års ålder och sedan vart 4:e år med dubbelvaccin.
Uppfödarens ansvar
Köp aldrig en hund från oseriösa människor! När du ska titta på en valp så ska du träffa tiken som är dess mor i dennes hemmiljön. Låt aldrig säljaren leverera valpen hem till dig. Valpen ska vara minst 8 veckor när du får ta hem den, tar man den från mamman tidigare så riskerar man beteendestörningar.
Detta är vad du ska kräva utav säljaren:
- Ett registreringsbevis, som är hundens identitetshandling.
- Ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka.
- Ett köpeavtal, underskrivet av båda parterna.
- Valpen ska levereras ID-märkt.