http://sexvibe.video/

Hundmat & Hundfoder –  Blöt, Torr, Ekologisk, Vegetarisk, Rå, Färskfoder

9,337

De säger, “hunden är människans bästa vän”. Och det är sant – hunden är också kvinnans vän, barnets bästa vän och till och med babyns bästa vän! Så borde du inte göra mer för att försäkra dig om att du matar din schäferhund ordentligt?

I denna ultimata hundmatsguide, ska vi visa dig hur. Från ekologiska hemgjorda kroketter till vilka som är de bästa ingredienserna i hundmat, ska vi guida dig genom allting du behöver känna till om hur du håller din hund och schäfer kompis frisk och välmatad.

Till exempel:

 • Vet du vilka ingredienser man bör undvika i hundmat?
 • Vet du vilka livsmedel som är giftiga för hundar?
 • Vet du vilka som är de nyttigaste proteinerna för din hund?

Du får lära dig allt detta – och mer – i denna kompletta guide till hundmat.

1. Det viktiga med Kvalitetshundmat

Det är viktigt att du matar din schäfer ordentligt. Lika viktigt som det är att du själv äter en bra balans av näringsämnen, är det också viktigt för din schäfers hälsa att han får i sig en välbalanserad och komplett kost.

För schäfar och hundar handlar maten inte bara om smaken. Medan de flesta människor följer sitt matsug eller personliga preferenser för att bestämma vilken kost de äter, är tamhundar beroende av vad du väljer åt dem. Det finns en rad anledningar till varför det är så viktigt.

För det första, hundens päls är viktig för dess hälsa. Pälsen är vad som skyddar honom från de yttre elementen. Men det är också det som reglerar hans kroppstemperatur, skyddar hans muskler och ben, och som hjälper till att bekämpa infektioner från insektsbett och andra åkommor. Att hålla en balanserad kost är ytterst viktigt för hälsan av hundens päls.

För det andra, hundens muskler och ben hålls friska beroende på vilken mat han äter. Precis som du själv behöver protein, kalcium och vitaminer, behöver din schäfer också dessa näringsämnen. Starka muskler och friska ben håller din hund frisk och kan till och med förlänga hans livslängd.

Din hunds matsmältningssystem är en annan viktig aspekt att beakta. Som du säkert kan tänka dig, utsätts hundar för en massa gifter och andra inte-så-bra saker. Detta stämmer speciellt för utomhushundar. Därför är det viktigt att din hunds matsmältningssystem fungerar som det ska. Att ge schäfern den rätta maten hjälper till att avlägsna gifterna från hans kropp. Sedan kan han absorbera de näringsämnen du matar honom med.

Som du ser, handlar att välja den rätta hundmaten om mer än bara smak och pris. Det finns en massa saker du behöver överväga när du väljer måltiderna för din hund.

1.Klass Hundmat

klass-hundmat-2Klass är ett färskfoder som tillverkas i Sundsvall och finns i flera olika former. De finns i sorterna Klass Normal, Klass Fisk och Klass Plus och alla dem är ett komplett helfoder. Klass är en utmärkt kost för dig att prova eller byta till om din hund har problem med magen eller klåda. Klass hundmat är rå och tinas upp i kylen några timmar innan eller ett dygn innan i kylen.

Typ av foder: Färskoder
Ursprung: Sverige
Företag: Klassfoder i Sundsvall AB

2. Royal Canin

maxi-adult-i24gss-2Royal Canin MAXI Adult är ett torrfoder och är framtaget för större hundar mellan 26-44 kg. Detta foder har en hög smaklighet som är utänkt via dess form på foderbitarna, storleken och konsistensen. Royal Canin`s Maxi Adult innehåller även Omega fettsyror syror för att ge pälsen en friskare och bättre glans. Ska även innehålla höga halter glukosamin och kondroitin, EPA och DHA som har antiinflammatoriska egenskaper.

Typ av foder: Torrfoder
Ursprung: X
Företag: Royal Canin

Kom ihåg att bara för att någon säger till dig att det funkar bra på deras hund och att du borde köra samma så betyder det inte att det kommer att ge samma resultat på din hund. Hundar precis som människor är olika och reagerar på olika sätt.

2. Vad Innehåller Kommersiell Hundmat?

Om du är som de flesta andra, köper du din hundmat i din lokala matbutik. Och det är okej! Det finns många olika märken som erbjuder bra näringsämnen och alla de viktiga vitaminerna som din hund behöver för att hålla sig frisk.

Men det finns också en stor mängd kommersiella hundfoder som inte är så bra för din hund. Med syftet att hålla produktionen – och försäljningspriset – billigt, lägger många hundmatstillverkare till onödiga och ibland ohälsosamma utfyllnader i hundmaten.

Tror du inte att utfyllnadstillsatser spelar så stor roll? Tänk om. Vanliga utfyllnadstillsatser i kommersiell hundmat är bland annat jordnöts- och sojabönsskal, citruskött, ogräs (en restprodukt från jordbruk, vilket kan innehålla bekämpingsmedel), halm och till och med fjädrar.

Alla länder i världen har olika krav på vad kommersiell hundmat måste innehålla. Som regel måste det finnas en viss balans mellan protein, kolhydrater och fett. Dessutom finns det en begränsning för hur mycket kemikalier som är tillåtna i hundmat.

Med detta sagt, gör dock många företag det minsta möjliga för att möta dessa krav. Resultatet är en onyttig hundmat fylld med tomma kalorier.

3. Hälsoproblem med Hundmat

Det är samma för hundar som för människor: följer man inte en balanserad kost kan – och kommer – det att orsaka problem med hälsan. Vi har diskuterat det viktiga med hundmat, men låt oss ta en titt på några specifika tillstånd som kan orsakas av undermålig, dåligt balanserad mat för en schäfer och övriga hundar.

Fetma

Igen är konceptet liknande som för människor. En dåligt planerad kost för hundar kan leda till fetma. Fetma är ett allmänt förekommande besvär hos tamhundar, och är extremt farligt för ditt husdjur.

Fetma hos hundar kan leda till liknande besvär som förekommer hos människor. Diabetes är vanligare hos överviktiga hundar. Artrit är ett vanligt problem. Hjärtsjukdomar och högt blodtryck drabbar även hundar. Och cancer är mer sannolikt att diagnostiseras hos en överviktig hund än hos en hund som har en hälsosam vikt.

I ett nötskal, fetma hos hundar minskar livslängden för ditt husdjur. Du vill försäkra dig om att din schäfer lever ett långt, friskt och lyckligt liv; det är därför det är viktigt att ha bra koll på deras kost.

Gastrointestinala Problem

Ger du inte din schäfer nyttig mat med bra kvalitet, löper han högre risk för gastrointestinala problem. Diarre, matsmältningsproblem och förstoppning ligger högt i topp på listan av dessa besvär.

Gastrointestinala problem är mer än bara små besvär. Om din hund lider av problem i matsmältningsorganen, innebär detta att han inte kommer att kunna absorbera näringsämnena som finns i maten. Detta leder till en mängd andra, mer allvarliga problem.

Sjukdomar i Organen och Organsvikt

För att uttrycka det enkelt, en obalanserad kost gör att din schäfer inte får alla de näringsämnen han behöver. Detta kan leda till en rad allvarliga komplikationer, bland annat sjukdomar i levern, bukspottkörteln, blåsorna och hjärtat. Dessa sjukdomar kan leda till organsvikt, vilket är dödligt.

Du kan hjälpa till att minska sannolikheten för att dessa uppkommer, genom att ge din hund hundmat av bra kvalitet. Fetter, proteiner och energirika kolhydrater försäkrar att din hund har allt han behöver för att hålla sig frisk.

4. Farliga Ingredienser och Konserveringsmedel i Hundmat

När du nästa gång handlar mat till din hund, läs gärna förpackningarnas innehållsförteckningar noggrant. Även om ett hundfoder kan se ut att innehålla välbalanserade ingredienser och inte några onödiga utfyllnadstillsatser, kan det vara möjligt att maten innehåller farliga ingredienser och konserveringsmedel. Dessa tillsatser kan vara lika skadliga för hundens hälsa som en obalanserad kost.

Karragenan

Vid en första titt, kanske du tror att eftersom karragenan är naturligt så betyder det att det är säkert. Karragenan utvinns av sjögräs och är, verkligen, naturligt utvunnet. Men det innebär inte att det inte är skadligt för din hund.

Karragenan har blivit vetenskapligt testat och visats orsaka tarminflammation hos djur. Ändå är det vanligt att det används som förtjockningsmedel i hundmat på burk och i andra djurprodukter. När du handlar mat till hunden, se till så att du undviker karragenan.

BHT och BHA

BHT och BHA är konserveringsmedel som ofta finns i hundmat, i både vått och torrt hundfoder. De är billiga att tillverka och förhindrar att fetterna i hundmaten inte blir dåliga och surnar.

Tyvärr orsakar BHT och BHA också levercancer hos djur. Det finns många mer hälsosamma alternativ till BHT och BHA i kommersiell hundmat. Till exempel är E-vitamin ett bra konserveringsmedel som inte är skadligt för hundens hälsa.

Livsmedelsfärgämnen

Livsmedelsfärgämnen är inte bra för människor. De är faktiskt förbjudna i vissa länder. Så varför skulle vi anta att färgämnen är bra för våra husdjur? Livsmedelsfärgämnen kan orsaka en rad med hälsoproblem hos hundar. Några är:

 • Beteendeproblem
 • Allergiska reaktioner
 • Cancertumörer
 • Organtoxicitet

Livsmedelsfärgämnen tillför ingenting till hundfodret förutom ett tilltalande utseende – för dig! Inse fakta. Din hund bryr sig inte om vilken färg maten har.

Andra Skadliga Föroreningar

Hundmat tillverkas inte alltid under så särskilt renliga förhållanden. Och även om det inte är troligt att några dammkorn kan skada din hund, innehåller hundmat föroreningar som absolut kan vara skadliga.

Billigt tillverkad hundmat till din schäfer kan innehålla föroreningar som rått- och fågelavföring, djurdelar och annat. Dessa “ingredienser” är skadliga för ditt husdjur och kan till och med orsaka sjukdomar.

Är All Kommersiell Hundmat Skadlig?

Så klart inte! Men gör lite efterforskning i förväg. Läs innehållsförteckningen på hundfoderförpackningarna, och sikta på naturligt och ekologiskt djurfoder.

5. Hundmats allergier

Det kan inte alltid undvikas – precis som människor ibland är allergiska mot vissa livsmedel, kan också hundar vara det. Om din hund får en allergisk reaktion mot sin mat, se till att kontakta veterinären med en gång. Allergiska reaktioner som inte undersöks kan vara dödliga för din hund.

Tyvärr tillsätts ett antal kända allergener i hundmat – med avsikt. Dessa är kemikalierna vi diskuterade, som livsmedelsfärgämnen, BHA, BHT och andra konserveringsmedel. Var medveten om vilka ingredienser som finns i hundmaten du köper och säkerställ att nästa gång din hund äter, innehåller hans mat inte dessa allergener.

Naturliga allergiska reaktioner kan drabba hundar också. Ägg, vete, mjölk och till och med visst kött kan skapa reaktioner hos ditt husdjur. Om detta inträffar, ring veterinären och byt omedelbart ut hundfodret tills du kommer fram till vilken som är den skadliga allergenen.

Saker som oftast orsakar allergier hos hundar är:

 • Nötkött
 • Kyckling
 • Mjölkprodukter
 • Soja
 • Kanin
 • Fisk

Det är viktigt att notera att det finns en skillnad mellan matallergi och matintolerans.

Symptom på Matallergier

De vanligaste symptomen på matallergi hos hundar är kliande. Du kan upptäcka att din hund drar bakdelen längs marken, eller kliar sig oftare. Hans tassar kan också visa tecken på matallergier – du kan se att de ser röda ut, eller att han slickar dem oftare.

Matallergier kan också uppvisas som kliande öron hos hundar, eller gastrointestinala problem som gaser och diarré. Hundar kan inte berätta för oss vad som är fel, så det är viktigt att du tar din vovve till veterinären så fort du upptäcker något ovanligt beteende.

Här är en snabbtitt över hur din hund kan visa att det förekommer en matallergi:

 • Kliande hud
 • Kliande, inflammation eller irritation av bakdelen
 • Svårigheter att svälja mat
 • Diarré
 • Kräkningar
 • Heta fläckar
 • Ökade öroninfektioner

Om din vovve uppvisar något av dessa symptom, prata med din veterinär om möjliga matallergier.

Symptom på Matintolerans

Lider din hund av matintolerans, drabbar denna intolerans mest sannolikt matsmältningsorganen. Din hund kan ha diarré, gaser eller vara uppsvullen. Han kan även kräkas.

Liksom vid allergier, bör du ta ett samtal med din veterinär så snabbt du kan. Matintolerans är vanligtvis inte allvarligt, men behandlas det inte kan det orsaka vissa hälsoproblem hos din hund. Det är även väldigt obehagligt för ditt husdjur, så det bästa är att man behandlar det så fort som möjligt.

Här är tecknen på matintolerans hos hundar:

 • Diarré
 • Illamående och kräkningar
 • Mycket gaser och uppsvullnad
 • Märkbar brist på energi
 • Minskad aptit

6. Billig Mat

Alla vill spara någon krona här och där! Men tyvärr, talesättet “du får vad du betalar för” stämmer ibland, även när det handlar om hundmat.

Är all billig hundmat dålig för din hund? Självklart inte! Billigt behöver inte betyda ohälsosamt. Och det stämmer särskilt om du gör din egen hundmat, eller om du prenumererar på en mattjänst som erbjuder bulkpriser.

Men dock är det mer sannolikt att billig hundmat innehåller billiga ingredienser. Utfyllnadstillsatser, konserveringsmedel och konstgjorda smakämnen kan alla förekomma i vissa billiga hundfoder. Återigen – vi kan inte vara nog tydliga med detta – kontrollera ingredienserna i hundmaten du köper!

Vi ska titta närmare på livsmedelsmärkning om en liten stund. För tillfället, var medveten om att den hundmat du köper måste vara ordentligt märkt. Du ska kunna utläsa direkt på innehållsetiketten procentandelen av:

 • Råprotein
 • Råfett
 • Råfiber
 • Vattenhalt
 • Råaska

Du kan utläsa mycket från innehållsförteckningen på din hundmat. Se till att vara uppmärksam!

7. Ekologisk Hundmat

Funderar du på att köpa ekologisk hundmat till din schäfer? Så bra! Du tar stora steg för att ge ditt husdjur en nyttig kost. Så vad behöver du veta om ekologisk hundmat?

Ja, det första som är viktigt att veta är att “ekologisk” hundmat inte nödvändigtvis är detsamma som “ekologisk” mat för människor. Eftersom det för människor finns en styrande organisation som certifierar mat som ekologisk. Ett livsmedel kan till exempel vara certifierat av Australian Certified Organic . Det kan vara certifierat av Soil Association i Storbritannien. Eller det kan vara ekologiskt certifierat av USDA i USA. Eller KRAV-märkt i Sverige.

Djurmat behöver inte vara så lyxigt. Hundmat som är ekologisk är i regel fri från bekämpningsmedel, ogräsmedel och kemikalier. Men det finns i USA ingen association som garanterar detta.

Som en allmän regel, är det mycket mindre sannolikt att ekologisk hundmat innehåller föroreningar, kemikalier och allergener än icke-ekologisk hundmat. Men du kan så klart göra din egen hundmat av ekologiska livsmedel om du vill vara säker!

Är ekologisk mat bättre för din hund? Inte nödvändigtvis. Du måste fortfarande vara uppmärksam på vad som står i innehållsförteckningen för att vara säker på att den är balanserad, näringsrik och innehåller endast få utfyllnadstillsatser. Men på det stora hela, vidtar ekologiska hundmatstillverkare vanligtvis åtgärder för att tillsätta endast naturliga ingredienser i hundmaten.

8. Vegetarisk Hundmat

Hundar är, av naturen, köttätare. Vilda hundar äter kött, och de flesta tama hundar gör det också. Men det kan finnas orsaker till varför du kan vilja sätta din hund på en vegetarisk kost.

Vissa människor med hundar som äter vegetariskt är själva vegetarianer. Det kan finnas moraliska orsaker till varför du inte vill att din hund ska äta kött.

I andra fall, kan hundar faktiskt vara allergiska mot kött. Hudåkommor hos hundar orsakas vanligen av loppor. Men den näst vanligaste orsaken till hudåkommor hos hundar är faktiskt köttallergier!

Om din hund är allergisk mot kött från lamm, fläsk, nöt eller kyckling, kanske det inte går att undvika detta kött om man köper kommersiell hundmat. Maten du ger din hund tillverkas antagligen i en fabrik som även processar de typer av kött som din hund inte tål. Det kan därför bli omöjligt att undvika.

För att slippa vara tvungen att försöka spåra allergena ämnen, är vegetarisk hundmat ett alternativ för dig. Men det är fortfarande viktigt att du säkerställer att ditt husdjur äter rätt balans av fett, fiber och protein.

Vegetariska hundar kan få i sig protein på många sätt! Pumpa, linser, bönor och jordnötssmör är vanliga källor till protein för hundar med vegetarisk kost.

Är en vegetarisk kost säker för din hund? Självklart! Se bara till så att din vovve får i sig rätt mängd protein, fiber och fett, precis som med all annan kost.

9. Spannmålsfria Dieter För Hundar

Du kanske har märkt att många människor går på spannmål och glutenfria dieter. Detta är särskilt vanligt i USA och Storbritannien. Människor väljer bort spannmål och gluten från kosten, oavsett om de har celiaki eller inte.

Människor har en tendens att ge sina husdjur en liknande mat som de själva äter. En vegetarisk hundägare kan välja ett vegetarisk hundfoder. På samma vis kan en spannmålsfri hundägare välja ett spannmålsfritt hundfoder.

Är det nödvändigt med en spannmålsfri diet för din hund? Troligtvis inte. Men medan det noterats att hundar är köttätare och ämnade att äta kött i motsats till spannmål, noteras det också att hundar har utvecklats till att kunna förbränna majs, vete och andra spannmål rätt effektivt. Det är extremt ovanligt för en hund att vara allergisk mot något spannmål. Undantaget till detta är den irländska settern, som, av någon anledning, ibland utvecklar glutenallergi.

Så med tanke på detta, kanske du har orsaker till att sätta din hund på en spannmålsfri diet. Det är möjligt att göra detta, och det är inte nödvändigtvis ohälsosamt för din hund. Det finns kommersiellt framställd spannmålsfri hundmat som är helt säker och som kan ge din vovve en balanserad kost.

 

En Balanserad Spanmålsfri Diet

Som vi har noterat flera gånger, är det viktigt att läsa innehållsförteckningen på hundmatsförpackningen. Med ett spannmålsfritt hundfoder, är det möjligt att den rätta näringsbalansen inte uppnås.

Det är väldigt viktigt att notera att det är en stor skillnad mellan spannmålsfri hundmat och kolhydratfri hundmat. Din hund behöver kolhydrater i sin kost, precis som du! Men din hund kan få i sig tillräckligt mycket kolhydrater från grönsaker och andra källor, och det är inte strängt nödvändigt att mata honom med spannmål som majs och vete.

Som med alla större kostbyten, bör du tala med din veterinär innan du sätter din vovve på en spannmålsfri diet. Olika raser har olika behov, och spannmål kan vara viktiga för hälsan av ditt husdjur.

 

10. Rå Hundmat

Som vi nämnt, är hundar köttätare. Vilda hundar festar främst på kött som de har hittat eller jagat. Och det är uppenbart att vildhundar inte tillagar sitt hjortkött innan de tuggar det i sig. Så är det inte naturligt att du skulle ge rått kött till din hund också?

Svaret är ett ljudande “på sätt och vis. Det är absolut okej att ge din hund rå hundmat, så länge han inte är allergisk mot det. Kontrollera med din veterinär innan du ger hunden rått kött som ofta associeras med allergier, som fisk och kanin.

Men rått kött är inte tillräckligt för att hålla igång din hund. Du måste göra mer än så, och medan en kost på endast köttfärs kan verka tilltalande för din budget, kan det vara skadligt för din hunds hälsa.

En Välbalanserad Rå Kost

Det finns olika skolor angående “balansen” av en diet på rå mat. Låt oss titta närmare på några av argumenten i ämnet.

För det första, debatteras det mycket kring hur mycket av en rå diet som egentligen ska bestå av rått kött. Du vet så klart vid det här laget att du måste tillföra någonting annat till din hunds kost än bara kött. Men måste även denna mat vara rå?

Svaret på den frågan är att det sist och slutlien är upp till dig. Det finns “andra” ingredienser som du kan blanda med i mixen av din hunds råa mat, som ris och majs vilka självklart måste tillagas först för att underlätta matsmältningen.

Men vad gäller ingredienser som morötter? Ärter? Spenat? Ägg? Alla dessa ingredienser är bra för hundar, men måste de tillagas först? Det är sist och slutligen ditt val. Det beror också på vad din hund tycker om.

Nästa debatt handlar om att lägga till frukt i hundens diet, för extra vitaminer och kolhydrater. Hundar behöver vitaminer precis som vi. Många husdjursägare väljer att lägga till frukt för att de är en källa till A- och C- och andra vitaminer.

Detta är enligt veterinärer helt okej. Men ge inte hundarna vindruvor, och undvik även russin. Dessa kan skapa njurproblem hos hundar. Men äpplen och andra frukter går bra, och din hund kommer att tycka om det söta tillägget!

Slutligen, vad gäller för tillskott? Bör man tillsätta tillskott i hundmat för att höja näringsvärdet i en rå diet?

Kortfattat, nej. Det är inte nödvändigt. På samma vis som en välbalanserad “tillagad” diet ger din hund alla viktiga näringsämnen han behöver, gör en välbalanserad rå diet det med. Det handlar inte om ifall hundmaten är tillagad eller inte. Det handlar om ifall den är balanserad.

Det finns många böcker om rå hundmat om du vill fördjupa dig i ämnet.

11. Våt Hundmat: För- och Nackdelar

Du har antagligen sett reklamen på tv. Du hör ljudet av en burk som öppnas. En liten hund kommer springande. En kvinna ställer ner ett vitt fat med våt hundmat på ett skinande rent golv. Den lilla hunden tittar beundrande upp på kvinnan, som för att säga: “tack!” Sedan börjar hunden njutningsfullt att äta maten.

Reklamen gör att du vill gå ut och köpa våt hundmat. Men det finns några problem som reklamen inte tar upp.

Det första problemet är: hundar som äter våt mat är mer benägna att ha diarré. Det där fläckfria golvet är snart historia om din hund är känslig mot våt mat.

Det andra problemet är att din hund bör äta ungefär 2,5% av sin kroppsvikt varje dag. Så har du en 3 kilos yorkievalp, summerar det till under 85 gram mat varje dag. Lätt, eller hur?

Har du en 70-kilos mastiff, är det en helt annan sak. Det blir nästan 2 kg våt hundmat varje dag, och om du inte gör din egen hundmat, är den mängden nästan överväldigande.

Många husdjursägare hittar en kompromiss. Vissa ger sin hund våt hundmat till “frukost”, och låter sedan torr hundmat stå framme under tiden medan de är på jobbet. Andra blandar våt och torr hundmat i varje måltid.

Hur du väljer att göra är upp till dig och din hunds matsmältningsorgan. Det rekommenderas starkt att du testar din hunds känslighet mor vått hundfoder innan du börjar med en kost bestående av endast våt hundmat. Diarré hos hundar är geggigt, men det är också obehagligt för din hund och kan leda till uttorkning.

Men det finns även en solklar “fördel” med våt hundmat. Och det är med hundar som har svårigheter med att smälta hårda, knastriga typer av mat. Äldre hundar, hundar med tandproblem och även valpar kan passa in i denna kategori. Våt hundmat är utmärkt för hundar som annars inte skulle få i sig en balanserad diet.

Funderar du på att sätta din hund på vått hundfoder, ta först en titt på de för- och nackdelar det innebär att byta diet från en diet på torra kroketter.

Fördelar med våt hundmat:

 • Lättsmält av gamla hundar eller hundar med medicinska problem
 • Bekvämt, speciellt för små hundar
 • Burkar och påsar är lätta att förvara
 • Lukten av våt hundmat är tilltalande även för de som är kräsna i maten

 

Nackdelar med våt hundmat:

 • Våt hundmat kan orsaka diarré hos hundar
 • Hundmaten måste avlägsnas från matområdet inom ca 4 timmar
 • Våt hundmat är inte det bekvämaste när man har stora hundar
 • Det kostar oftast mer än torr hundmat

12. Frystorkad Hundmat

Du kanske undrar: “Va? Vad i friden är frystorkad hundmat, och varför skulle man vilja ha detta?”

Bra fråga! Det finns många anledningar till varför en hundägare skulle vilja ge frystorkad hundmat till sin vovve. Svaret är enkelt – hundar behöver frystorkad mat av samma anledningar som en människa kan behöva det.

Din hund är din kompanjon. Han reser med dig, vandrar med dig, åker ut och fiskar med dig – allt du gör, gör han också. I situationer där det inte är praktiskt att ta med en burk med kött och sås eller en påse kroketter, är frystorkad mat den perfekta lösningen.

Frystorkad hundmat finns i de flesta djuraffärer i de flesta länder. Finns det inte tillgängligt för dig lokalt kan du beställa det på nätet från e-handlare eller specialiserade butiker.

Allt du behöver göra för att mata din hund med denna typ av mat är att öppna påsen och fukta maten med lite vatten. Kan man mata hunden med frystorkad mat varje dag? Visst. Men det vill du nog inte.

Frystorkad hundmat är i de flesta länder och områden mycket dyrare än burkmat eller torrfoder. Det finns två anledningar till detta. För det första, är maten vanligtvis naturlig. Riktigt kött, riktig kyckling – vad som än finns i påsen, är det naturlig mat och det är mycket dyrare att tillverka.

För det andra, finns det förstås en ytterligare aspekt i produktionen av denna mat. Tillverkare tar mer betalt för att det är en mer bekvämt för dig. På samma vis som du betalar mer för ett frystorkat mål för människor kan du förvänta dig att få betala mer för ett frystorkat mål för hundar.

Kan Man Göra Sin Egen Frystorkade Hundmat?

Ja. Det kan du. Men det rekommenderas då att du gör mycket efterforskningar i ämnet innan du provar på det.

Frystorkad hundmat är exakt det som namnet indikerar. Det är mat som är torkad genom frysning. Så om man gör detta hemma, skär man hundens mat i tunna strimlor och sprider ut dem i frysen under någon vecka eller så.

Om allt går som det ska, kommer maten att kristalliseras på utsidan, och helt och hållet torka ut den. Går allt inte som det ska, kommer det att finnas var fukt i maten.

Finns det någon fuktighet kvar i maten, kan detta leda till allvarliga problem. Bakterier kan börja växa, och detta kan vara skadligt både för dig och din hund. För att bäst lyckas med att göra din egen frystorkade mat, gå en kort kurs i ämnet. Alternativt, kan du köpa någon av de många maskinerna som finns på marknaden som kan frystorka mat utan lika mycket risk.

13. Gör Din Egen Hundmat

Ämnet frystorkad hundmat tar oss till en av de vanligaste frågorna om ditt husdjurs mat: Kan man göra sin egen hundmat?

Svaret är ja! Du kan absolut själv göra mat till ditt husdjur, och i vissa fall bör du själv göra mat till ditt husdjur. Om ditt husdjur har kostrestriktioner, allergier eller andra behov, är att göra sin egen hundmat ett av de bästa sätten att säkerställa en nyttig, balanserad kost för din hund.

De flesta som väljer att göra sin egen hundmat gör så genom att följa en väldigt enkel ratio:

 • 50% protein
 • 25% grönsaker
 • 24% spannmål

Vi rekommenderar att du tar dig ett besök hos veterinär.en Tala med din veterinär om vad, exakt, som kan vara de specifika kostbehoven för din hund. En mer energifylld hund kan behöva mer kolhydrater eller mer protein. En äldre hund kan behöva lite mer fett.

Det är viktigt att du får rätt på det innan du börjar göra din egen hundmat. Din hund är beroende av dig och att du ger honom allt han behöver för frisk päls, hud, muskler och organ. Bästa sättet att göra detta är med mat.

Se upp för att förgifta din hundmat!

Gör du din egen hundmat är det sista du vill att skada hundens hälsa – eller värre. Följande livsmedel är kända för att vara giftiga för hundar, så undvik dem till varje pris.

 • Citrus
 • Kokosnöt
 • Choklad
 • Lök
 • Russin
 • Vindruvor
 • Konstgjorda sötningsmedel
 • Avokado
 • Vissa nötter, som makadamianötter
 • Vissa vitaminer för människor

Det finns andra gifter som bör vara uppenbara för dig, och du skulle ändå antagligen inte ge dem till din hund. I toppen på listan finns alkohol, vilket är extremt dödligt för hundar.

Rå lax och öring kan innehålla parasiter vilka är skadliga för din vovve, så du bör undvika rå fisk i din hemmalagade hundmat. Vidare, så vet alla att hundar älskar att gnaga på ben. Men vissa ben, som kycklingben, kan splittras och bli livsfarliga för din hund.

En bra tumregel är, så klart, “vid tvekan, fråga veterinären”. Att göra sin egen hundmat kan vara en underbar upplevelse som ger dig total kontroll över din hunds kost. Du vill försäkra dig om att maten du tillagar är den nyttigaste möjliga blandningen för ditt husdjur.

Vad Bör Man Ha Med i Hemmagjord Hundmat?

Att göra sin egen hundmat är lätt. Detta stämmer ännu bättre om du har en slowcooker. Du kan enkelt söka på nätet för att hitta recept på hemmagjord hundmat, men det är lätt – och roligt – att hitta på sin egen.

Följande ingredienser är nyttiga för din hunds hälsa och kan tillsättas i hemmagjord hundmat. Men notera att även om du kan ge din hund rått kött, bör du inte ge honom rå fisk.

 • Köttfärs eller små köttärningar
 • Kyckling, malen eller tärnad
 • Kalkon, malen eller tärnad
 • Brunt ris
 • Morötter
 • Ärter (detta är en kolhydrat, inte en grönsak)
 • Butternutpumpa
 • Pumpa (ett litet godis för din hund)
 • Ägg – råa går bra
 • Kidneybönor
 • Keso, förutsatt att det inte förekommer allergi
 • Potatis
 • Broccoli
 • Majs (men aldrig majskolv)
 • Äpple (se till att ta bort kärnorna)
 • Bladgrönsaker, som spenat och grönkål
 • Bananer

När du lagar mat till din hund, var lika kreativ som du är med dina egna måltider! Ditt husdjur kommer att uppskatta olika smaker, och du kommer snart att lära dig vilka som är favoriterna.

14. Hur (och När) Man Beställer Hundmat

Om det inte är din grej att göra egen hundmat, finns det andra alternativ. Du kan så klart ta dig ner till den lokala matbutiken och plocka på dig en påse av de torra kroketter som är din hunds favorit. Men det finns andra tillgängliga alternativ, som att köpa hundmat på nätet.

Varför skulle du göra detta, när du ändå ska gå på affären? Ja, det finns flera olika anledningar till varför folk väljer att köpa djurmat på nätet. Först och främst så är det jättebekvämt. Inget slår bekvämligheten av att ha hundmat, oavsett om det är torrt eller vått foder, levererat till dörren.

För det andra, genom att köpa hundmat på nätet kan du prisjämföra mer effektivt. Där din lokala djuraffär kanske erbjuder Märke X till ett jättebra pris, kan du antagligen hitta det billigare på nätet. Kolla runt och hitta det bästa priset – trots allt kommer din hund alltid att behöva mat!

Det finns en annan stor hundpopulation som har stor nytta av näthandel. Dessa är assistanshundar. Många assistanshundar lever tillsammans med människor som annars inte kan handla i den lokala djuraffären eller matbutiken. På så vis är möjligheten att handla på nätet bekvämt, snabbt och extremt tillgängligt.

Och kanske du dessutom hittar ett större utbud på nätet! En person som till exempel bor i London kan ha ett dussintal butiker runtom som säljer djurmat. Men i en mindre region i samma land, kan tillgången till butiker vara begränsad. Att handla på nätet kan vara det enklaste sättet att försäkra sig om att du alltid har den bästa maten till din hund, oavsett var du bor.

Handla Hundmat på Nätet

Vet du redan vilket märke på hundmat du föredrar, toppen! Leta runt för att hitta bästa priserna, och lägg din beställning. Men har du svårt att bestämma dig för vilket märke du ska välja, kan du behöva göra lite mer efterforskning.

Att handla hundmat på nätet kan vara knepigt om du inte alls vet vad du letar efter. Anledningen till detta är för att inte alla försäljare skriver ut ingredienserna i sin hundmat på nätet. Innan du köper någonting, se till att du vet vad det innehåller – köp ingen mat där ingredienserna inte är specificerade.

Se också till att läsa konsumentbetyg. Ofta handlar betyg på nätet inte bara om hundmaten, utan även om försäljaren. Till exempel, om en konsument har tagit emot en beställning med hundmatsburkar men burkarna var kantstötta och med passerat bäst-före-datum, kan du kanske ändra dig om att beställa från den försäljaren.

Gör en noggrann undersökning, och handla mat till din hund på samma vis som du handlar åt dig själv. Notera ingredienserna och leta efter ett märke och en försäljare som är trovärdig. Gör detta, och handel av djurmat på nätet kan vara en riktigt bekväm upplevelse!

 

15. Hemleverans av Djurmat

Låt oss tänka oss, för en stund, att du inte vill göra din egen hundmat. Du kan inte hitta det märke du gillar på nätet. Och du ser definitivt inte någonting i affärerna som du skulle vilja mata din hund med.

Det finns en tjänst för dig. Den kallas hemleverans. Det finns organisationer i många delar av världen som erbjuder hemleverans av anpassad, färdiglagad djurmat. Dessa leveranser utförs enligt behov eller via en prenumeration, och de är ett riktigt bekvämt sätt att få färsk, anpassad mat till din hund.

Nu är det så att andelen människor som faktiskt behöver denna tjänst är väldigt liten. Så dessa företag har vanligtvis en annan verksamhet på sidan om. Den verksamheten, dock, är endast positivt för bekvämligheten för produkten. De kan till exempel vara en hundsalong. Eller hundpromenerare.

Tänk dig så bekvämt det skulle vara med hemleverans på samma gång som en hundklippning. Det blir inte mycket bättre än så!

Skämt åsido, hemleverans av hundmat är sannerligen det bästa man kan göra, för de flesta människor. Du sparar inte bara dig själv en vända till butiken, utan du sparar också böket med att släpa omkring på den där 10-kilossäcken med kroketter!

16. Hur Du Förvarar Hundmaten

Okej. Så det är en sak till vi ännu inte har pratat om, och det är hur du förvarar hundmaten. Vi har sparat detta ämne till (nästan) sist eftersom vi ville att du skulle välja den bästa maten till din hund först. När du en gång har valt maten, ta dig helt enkelt en titt nedan för att hitta bästa sättet att förvara den på.

Hur Man Förvarar Våt Hundmat

Våt hundmat kommer oftast på burk, eller i förseglade folieförpackningar. Oöppnade har de en hållbarhet som är tydligt utmärkt på förpackningen. Har förpackningen ingen märkning, köp inte maten.

Förvara våt hundmat i sin originalförpackning i rumstemperatur i skafferiet eller i ett skåp. Förvara det inte på vinden, i källaren eller i garaget, eftersom temperaturskiftningarna är för stora – detta är inte så säkert för din hund. En bra tumregel är att där du förvarar dina egna burkar, är också bra att förvara burkarna för din hund.

Nyfiken på vad du ska göra med burken du har öppnat? Det beror på ifall din hund har vidrört den. Har du redan lagt upp all maten till din hund, och han bara åt en del av den, släng bort den efter 4 timmar. Mat som står i rumstemperatur efter att ha vidrört hundens mun är grogrund för alla sorters bakterier.

Du skopade upp en portion av hundmaten med en sked, eller hur? Bra! Maten som är kvar i burken kan du lätt spara. Se till att försegla det så lufttätt som möjligt. Detta kan du göra genom att vira en plastfilm runt toppen på burken. Men en bättre idé är att skopa upp det som är kvar av maten i en plastburk med lock eller en återförslutningsbar plastpåse.

Våt hundmat håller sig i kylskåpet i ungefär en vecka .

Sammantaget, här är vad du behöver komma ihåg angående förvaring av våt hundmat:

 • Förvara oöppnade burkar och påsar vid rumstemperatur
 • Undvik temperaturförändringar
 • Oanvänd, öppen mat kan ställas i kylskåpet
 • Använd, öppen mat måste slängas efter 4 timmar

Hur Man Förvarar Torr Hundmat

Köper du torr hundmat till din hund, är förvaringsmöjligheterna ganska enkla. Liksom med våt hundmat, bör du förvara maten i skafferiet eller på något annat ställe, i rumstemperatur. Ställ inte maten i garaget eller källaren. Där kan den utsättas för mögel och temperaturförändringar.

Knepet till att på bästa sätt förvara torr hundmat är att förvara det en bit ovanför golvytan. Står påsen med mat direkt på golvet, välkomnar det alla sorters ovälkomna besökare som myror, möss och kackerlackor.

Det bästa är att köpa en stor förvaringslåda i plast. Dessa kan du hitta i trädgårdasaffärer och i rabattbutiker. När du får hundmat levererad, eller när du burit hem den från affären, häll maten i lådan och stäng åt ordentligt. Denna typ av lådor är bra för att hålla kryp och smådjur borta.

Våt hundmat bör slängas från hundmatskålen efter omkring 4 timmar. Men torr hundmat har inte samma begränsningar. Du kan, med undantaget av kostrestriktioner, låta skålen med hundmat stå framme hela dagen. Till exempel, innan du går till jobbet, kan du hälla hundens frukost och lunch i en skål.

De flesta hundar äter endast när de är hungriga. Men är din hund ett undantag, kan du tänka på att skaffa en foderautomat med timer som serverar mat till hunden förbestämda tider under dagen medan du är borta.

Här är de viktigaste punkterna för förvaring av torr hundmat:

 • Förvara torr hundmat i rumstemperatur
 • Skydda maten från kraftiga temperaturväxlingar
 • Om möjligt, förvara en bit ovanför golvet för att komma undan skadedjur
 • Torr hundmat kan stå framme för hunden hela dagen

17. Test av Hundmat och Hundmatsmärkning

Genom hela denna guide, har vi gett dig indikeringar på att märkningen av din hundmat är av yttersta vikt. Detta är verkligen sant. Men hundmatsmärkning kan kännas förvirrande.

Mänsklig matmärking är enkel. Beroende på var du bor, finns det restriktioner som bestämmer vad, exakt, som ska stå i förteckningen. Många länder kräver att kaloriinnehållet ska stå utskrivet. Många kräver att mättade fetter och socker ska stå utskrivet. Och de flesta länder kräver att en komplett lista på alla ingredienser i maten ska stå utskrivna i märkningen.

Det är inte så stor skillnad mot hundmat. De exakta kraven varierar beroende på var du bor. Men oftast, är märkningen av hundmaten likadan som märkningen av mat för människor, bara i lite mer generella termer.

Det finns vissa saker som står på alla etiketter. Dessa är:

 • Råprotein
 • Råfett
 • Fiber
 • Vatten

Andra listade ingredienser kan vara:

 • Vitaminer och mineraler, som kalcium
 • Kaloriinnehåll
 • Andra ingredienser, som grönsaker och stärkelse

Som vi nämnt, är innehållsförteckningarna på hundmat olika beroende på var du bor. Men här det du behöver vara uppmärksam på.

Enligt forskning, bör din hunds kost bestå av 10% protein (minst) och 5,5% fett. Det är därför dessa två ingredienser på innehållsförteckningen är så viktiga. Leta efter en råproteinanalys på över 10%, och en råfettprocent på över 5,5%.

Fiber och fuktighet är också viktigt, men på motsatt vis. Innehållsförteckningen på hundmaten listar det maximala innehållet av fiber och vatten i produkten. Först, fiber – leta efter hundmat med ett maximalt fiberinnehåll på kring 5%. Fem procent är bra för de flesta hundar.

Den maximala fuktigheten hundmaten är inte lika enkel. Självklart innehåller våt hundmat mer fuktighet (läs = vatten) än torr mat. Men hur mycket är för mycket?

Ja, för att hålla saken enkel, bör torr hundmat inte innehålla med än kring 6 till 10%. Mer än det och du börjar ta av näringsvärdet på produkten. Vått foder, i intresse av att hålla det enkelt, bör inte ha en fuktighet på mer än runt 75%.

Återigen, har du några frågor, vet du vart du ska vända dig. Din veterinär är din bästa källa för frågor som handlar om maten till din hund.

Sammanfattning

Du vill ta hand om din hund. Och på vilket bättre sätt att göra detta än att ge honom den allra bästa maten? Oavsett om du väljer att göra din egen hundmat, köpa den i lokala butiker eller att beställa hundmat på nätet, använd tipsen i denna guide för att försäkra dig om att ditt husdjurs kost är precis den rätta för din hund och hans unika behov.