http://sexvibe.video/

Akutvård

Akut sjukvård för din hund

Akutvård Djur

Här nedan kan du läsa lite om akut sjukvård för hundar. Detta här är sådant som du kan kontrollera själv hemma eller som är bra att veta om din hund råkar ut för en skada eller hamnar i en akut situation.

Andningen
Kontrollerar du genom att titta på hundens mage. Tar hunden korta och tunga andetag eller andas den med öppen mun. Normal andning för en hund i vila är ca 10-30 andetag i minuten.

Hundens puls
Hittar du lättast om du känner med handen på insidan av ljumsken/låret. Sätt dina fingrar högt upp på insidan av låret/ljumsken, nära hundens benfäste. Flytta sedan fingrarna tills du hittar pulsen. Normal puls för en hund är 80-120 slag/minut.

Ögonen
Kan du kontrollera genom att lysa på dem med en ficklampa. Om allt är som det ska, drar hundens pupiller ihop sig utav ljuset.

Hundens blodcirkulation
Kan du kontrollera genom att lyfta på överläppen och trycka med ett finger på tandköttet eller i gommen. Inom 2 sekunder efter att du har slutat trycka, så ska området bli rosa igen.

Normal temperatur
För en hund är 37,5-38,5 grader. Unga hundar kan ha lite högre temperatur utan att det är onormalt. Det kan vara bra att kolla din hund temperatur lite nu och då för att veta vart den normalt ligger.

Chock
Om din hund har hamnat i chocktillstånd så ska du se till så att den inte biter dig. Vira kopplet eller något liknande runt nosen och se till att hålla hunden varm (dock gäller inte detta vid värmeslag).

Värmeslag
Först och främst: Lämna ALDRIG din hund i bilen! Det blir varmt fortare än du kan tro. Symtom på värmeslag är att hunden flämtar, blir yr, apatisk och får röda slemhinnor. Värmeslag kan leda till att hunden blir livlös och dör. Om du misstänker värmeslag är det viktigt att du kyler ner din hund, men “inte för fort”. Kyl framförallt huvudet och massera gärna benen för att stimulera blodcirkulationen.
Åk alltid till veterinären när du misstänker värmeslag!!!

Blödning
Exempel på sådant som kan orsaka blödning är bitskador, sårskador och skärsår. Ihållande blödning och större hudskada måste åtgärdas omgående. Lägg ett tryckförband, så du stoppar blodflödet. Använd något som finns i närheten, till exempel en halsduk, handduk eller strumpa. Åk till veterinären.

Mindre skador bör tvättas rena. Bandagera vid behov “tassbandage”.

Ormbett
Det bitna området svullnar kraftigt under någon timme. Se till så att inte hunden rör sig i onödan, eftersom giftet sprider sig lättare vid rörelse. Bär om möjligt hunden efter ett ormbett. Har du fått utskrivet kortison, så kan du ge det enligt anvisningarna från veterinär, t ex Betapred tabletter. De löses i vatten och doseras efter kroppsvikt. Kontakta din veterinär.

Getingstick
Getingstick är oftast ofarliga för hunden. Om din hund blir biten på tungan eller i munnen, får många getingstick eller har ett försämrat allmäntillstånd, bör du kontakta veterinär snarast.

Fästingbett
Ta bort fästingen så fort du upptäcker den. Bettet kan ge rodnad och svullnad, men är inte farligt. Tips kan vara att använda fästinghalsband som finns att köpa på apoteket. Fästingburna sjukdomar är borrelia/erlichia. Symtomen på dessa sjukdomar är hälta, ont i leder, trötthet och orkeslöshet.

Chokladförgiftning
Choklad innehåller ett ämne som heter Teobromin. Det har ungefär samma egenskaper som koffein, vilket vill säga att det stimulerar hjärta, blodkärl och centrala nervsystemet. En hund utsöndrar Teobromin mycket långsammare än en människa och därför finns det risk för förgiftning.

Osötad choklad och mörk choklad med hög halt av kakao kan orsaka förgiftning. Den senare innehåller uppemot 10 gånger mer Teobromin än vanlig, ljus choklad. Hundchoklad innehåller endast en liten mängd Teobromin, sannolikt ofarligt för hunden i måttlig mängd!

Symtom på Teobromin förgiftning är: kräkningar, diarré, flämtningar, oro, darrningar, att hunden kissar mycket, hjärtklappning, oregelbunden puls och kramper. Symtomen uppstår först 4-15 timmar efter förtärning och kan leda till plötslig död. Det finns inget motgift, så det enda veterinären kan göra är att behandla symtomen bl.a. genom att framkalla kräkning, ge kol och vätska.

Ring alltid giftcentralen om du misstänker att din hund ätit något giftigt. De kan hjälpa till med det mesta.
Giftcentralens tel. nr. 08-331231

Ha ett Hundapotek hemma
Ha alltid en väska, låda eller box i bilen som innehåller första hjälpen prylar till din hund och även till dig själv.

Förslag till innehåll:
• NaCl-lösning 0,9 %
• Jodopax, klorhexidin
• Kortisontabletter
• Spruta att spola rent sår med
• Pincett
• Sax
• Kompresser och tejp
• Hundsocka/Strumpa
• Fästingplockare
• Termometer
• Färskt vatten

Innan du ringer till veterinären kan det vara bra att tänka igenom följande:
• Djurets ras, ålder och kön
• Kroppstemperatur
• Allmäntillstånd
• Andning, färg på slemhinnor
• Päls
• Kräkning
• Avföring: konsistens, färg
• Urin: mängd, färg, lukt

Akut och jouröppna veterinärsjukhus
Nedan följer några akut och jouröppna veterinärstationer i Sverige, skulle det inte finnas något som ligger i närheten av dig, så är ett tips att ringa till Agrias telefonveterinärer. Agrias Telefonveterinär hjälper dig under den tid på dygnet då det kan vara svårt att nå din ordinarie veterinär. Där kan du få information om närmaste veterinär med akut- och jourmottagning.

Samtalet kostar 25 kr oavsett längd.

Öppettider för Telefonveterinärens linje är:
Vardagar 16.00-24.00
Helger 07.00-24.00.

Alla djurägare är välkomna att ringa djurens sjukvårdsupplysning, oavsett VAR du har din försäkring!

Tel. numret är: 0900-100 51 61.
Du kan även gå in på deras hemsida och ställa en fråga till en veterinär: http://www.agria.se/agria/artikel/telefonveterinaren

Några jouröppna veterinärstationer

Östersunds Djursjukhus AB
Inspektörsvägen 19
831 48 Östersund
Tel: 063-13 40 00

Regiondjursjukhuset Bagarmossen
Ljusnevägen 17
128 48 Bagarmossen
Tel. 08-505 303 00 Dygnet Runt

Regiondjursjukhuset Strömsholm
Djursjukhusvägen 11
730 40 Kolbäck
Tel. 0220-458 45

Djursjukhuset Malmö
Cypressvägen 11
213 63 Malmö
Tfn: 040-55 22 00
Akut: 040-55 22 55

AB Djursjukhuset Karlstad
Tel. 054-175250
Läckeby Djursjukhus
Tel. 0480-429700

Universitetsdjursjukhus
Ulls väg 12
750 07 Uppsala
Tel 018-672680

Alla Veterinärstationer med akutvård finns på jordbruksverkets hemsida:

http://www.jordbruksverket.se/