Fakta om Schäfern

2,359

 

Här nedan kan du läsa lite fakta om schäfrar, bl.a. vilket deras ursprungsland är, deras bakgrund, hur deras rasstandard ser ut och hur storleken på en normal schäfer brukar ligga runt.

Bakgrundsfakta

Dagen som schäfer gjorde sin utställnings debut i Tyskland var år 1899 då rasen upptäcktes utav 2 st. män Max von Stephanitz och Artur Meyer. Det var även dessa män som senare bildade den tyska Schäferhundklubben och skrev samma år den 1:a exteriöra och mentala rasstandarden, en standard som gäller än i dag, med som ändrast med bara några marginella ändringar.

Ursprungslandet: Schäferns ursprungsland är Tyskland.

Den tyska schäferhundklubben baserades då på schäfrar från central Tyskland och från syd Tyskland och var vallhundar och avlades fram till ändamål för att ha som lämpligt bruksändamål. Den då som vakthund av boskap och för att vakta bostäder, men vanligast var att man använde den till att valla får.

Rasfakta

Schäfern är en medelstor hund, som har ett jämt humör och goda nerver. Rasen skall vara något långsträckt, muskulös och stark. Schäfern har som karaktär att vara frimodig, självsäker, uppmärksam och följsam.

Schäfern travar och rasens bak och framben ska då förflyttas lika långt under kroppen utav att rygglinjen förändras avsevärt. Huvudet ska bäras framåtsträckt och svansen skall vara något lyft vid lugnt trav. Ursprungs schäfern var en travhund.

Schäferns päls ska bestå utav stickelhår och underull, täckhåret skall vara rakt hårt och tjockt och det ska ligga slätt. Håret ska vara något kortare på huvudet, i innerörat, framsidan av benen, tassarna och tårna. Däremot har benens baksidor längre hår och lårens bakben är kraftigt hårbeklädda. Färgen på pälsen är oftast svart med brun, gula, rödbruna eller ljusgråa tecken. Men kan även vara helsvart, grå, grå med mörka skiftningar och ha en svart sadel och mask. Att ha vita tecken på bröstet och ljusa insidor på benen är tillåtet, men inte önskvärt. Underullen skall vara ljusgrå, den vita färgen är inte tillåten.

Mankhöjd: För en hane mellan 60-65 cm och för en tik 55-60 cm.

Vikt: För en tik mellan 22-32 kg och för en hane mellan 30-40 kg.