http://sexvibe.video/

Fakta & Historia om Den Tyska Schäferhunden

12,006

Den tyska schäferhunden är en av världens mest älskade hundraser. De är nyfikna hundar, och intelligenta och kärleksfulla. Även om vissa kan känna sig skrämda på grund av schäferns rykte, beror detta vanligtvis på att de är brukshundar, och används ofta av polisen och militären!

Det är sant: Schäfrar är väldigt intelligenta och medkännande hundar. Funderar du på att adoptera en schäfer? Då är du kanske intresserad av att lära dig några fakta om denna ras innan du bestämmer dig.

För det första vill du kanske lära dig om de grundläggande egenskaperna hos rasen. Nedan följer en lista på vad du behöver veta om den tyska schäferhunden.

Livslängd för tysk schäferhund: Schäfern kan leva mellan 9 och 13 år. Medianlivslängden för en tysk schäfer är 10,3 år.

Den tyska schäferns ursprung: Som du kanske redan gissat kommer den tyska schäferhunden från Tyskland! De tros ha uppkommit 1899.

Höjd: Schäferhanen kan bli upp till 60 to 65 centimeter. Schäfertiken kan bli upp till 55 till 60 centimeter.

Vikt: Vuxna hanar väger mellan 35 till 43 kilo. Honor kan väga upp till 25 till 33 kilo.

Hundrasgrupp: Tyska schäferhundar är historiskt vallhundar. De användes ursprungligen till att valla får, men denna roll har utvecklats över åren.

Låter det bra? Funderar du fortfarande på att adoptera en tysk schäferhund? Nå, då ska vi ta oss en titt på för- och nackdelarna med att adoptera denna ras.

1. Fördelar med att Äga en Tysk Schäferhund

Den tyska schäferhunden passar utmärkt för många familjer. Det finns flera olika “fördelar” med att adoptera en tysk schäferhund. Dessa är bland annat:

 •         Intelligens! Schäfrar är extremt intelligenta hundar. Det innebär att de är lätta att träna och är utmärkta som vakthundar.
 •         Schäfern är en lojal hund. Eftersom de är naturligt beskyddande, är detta en väldigt lojal hundras.
 •         De passar utmärkt som utställningshundar. Den tyska schäferhunden är en vacker hundras, och eftersom den så lydigt följer kommandon, är det möjligt att din schäfer kan bli den nästa “best in show”.
 •         De anpassar sig till de flesta klimat. Schäfern har dubbelpäls, vilket innebär att den trivs bra i både varma och kalla klimat.
 •         Schäfrar har inte fet hud eller päls, vilket innebär att de inte bär på den där “hundlukten” som många andra hundraser har. Faktum är att det räcker med att bada din schäfer en gång i månaden.
 •         Tyska schäfrar är väldigt bra kompanjoner för aktiva människor. De älskar att springa, vilket innebär att du kan träna till halvmilen tillsammans med din schäfer. De älskar även vatten, så ta med din schäfer till stranden!

2. Nackdelar med att Äga en Tysk Schäferhund

Liksom med alla hundraser, finns det även nackdelar med att adoptera en tysk schäferhund. Detta är vad du behöver veta om “baksidan” med att ta in en schäfer i familjen.

 •         Tyska schäferhundar fäller mycket. Som vi nämnde så har de dubbelpäls. Så bor du i ett varmt klimat kan schäferns fällande vara särskilt problematiskt.
 •         Schäfrar älskar sällskap. Om du jobbar hemifrån eller är pensionär kan denna hundras passa dig perfekt! Men om du sällan är hemma kan schäfern känna sig ensam vilket kan leda till att den gräver och klöser eller andra dåliga hunduppföranden.
 •         Tyska schäferhundar är benägna att drabbas av hälsoproblem som höftbesvär, epilepsi och diabetes. De löper också större risk än andra hundar att få grå starr.
 •         Den tyska schäfern har inte det bästa ryktet. De ligger i samma klass som rottweilers och dobermanns i fråga om “missförstådda hundraser” och många människor tenderar att vara rädda för schäfrar.
 •         De gillar inte alltid nya människor. Säg till exempel att du är en singelkvinna, och du börjar dejta. Det kan ta lite tid innan din vovve känner sig bekväm med de nya människorna i ditt liv.
 •         De behöver mycket motion. Om du bor i en lägenhet eller inte har tillräckligt med tid för att regelbundet träna din tyska schäfer, kan han bli ett rätt olyckligt djur.

3. Ska Jag Adoptera en Schäfer?

Om för- och nackdelarna verkar passa din livsstil, kan en tysk schäferhund vara perfekt för dig! Trots missuppfattningarna är schäfrar faktiskt riktigt bra sällskapshundar. De är extremt lojala, skötsamma och med jämnt temperament när de tränas och behandlas korrekt.

Om du bor på ett litet utrymme eller om du inte har tillräckligt med tid för att ge din hund regelbunden träning, är en tysk schäfer kanske inte det bästa alternativet. Det finns en massa andra stora hundraser som inte behöver lika mycket aktivitet.

Vidare, om du tycker att tanken på eventuella sjukdomar känns oroväckande, kanske en schäfer inte är den rätta hundrasen för dig. Alla hundar löper en viss risk för olika hälsoproblem, men den tyska schäferhunden är historiskt inavlad, vilket ökar risken.

Med detta sagt, om du letar efter en vänlig, lydig och extremt lojal kompanjon som älskar att leka utomhus, skulle en tysk schäferhund kunna vara perfekt för dig!

4. Fakta om den Tyska Schäfern

Om du försöker bestämma dig för ifall det är rätt beslut att adoptera en tysk schäferhund, är du nog intresserad att få lära dig mer om denna hundras och dess historia. Nedan följer några fakta om den tyska schäferhunden som du kanske inte känner till.

5. Den Tyska Schäferhundens Historia

Som vi nämnde så uppstod denna hundras kring 1899 i Tyskland. De användes ursprungligen som vallhundar för får, därav namnet på hundrasen (Schäfer är det tyska ordet för herde)!

Kring mitten av 1800-talet började människor att försöka standardisera hundraser. Vad de letade efter var en hund som hade samma egenskaper som en bra vallhund, som intelligens, styrka, hastighet och bra luktsinne.

Gradvis började dessa människor att “smalna ner genpoolen”, och vid slutet av århundradet var den tyska schäferhunden den nyaste hundrasen bland vallhundarna.

De tyska schäferhundar vi känner till idag har liknande drag med ursprungsrasen. De används mycket av militär och polis eftersom de är snabba och har mycket bra luktsinne. De är också enkla att träna och är lydiga, vilket gör dem till idealiska “polishundar”.

6. Den tyska Schäferhundens karaktärsdrag

Vi har snuddat lite vid karaktärsdragen hos tyska schäferhundar, men om du vill få en bättre känsla för hur din nya hund kommer att vara, fortsätt läsa!

Tyska schäferhundar är, över allt annat, lojala. De är utmärkta sällskapshundar och kommer mycket bra överens med barn och bebisar. När en schäfer blir adopterad, kommer han att binda sig till sin familj och ge dem beskydd och vänskap.

Denna lojalitet har dock även en baksida. Eftersom de ger sitt hjärta till familjen, kan de vara aggressiva mot främlingar. Detta är förstås sant för många hundraser. Det är viktigt att känna till att med den rätta träningen, kan tyska schäferhundar vara vänliga och fogliga.

Schäfrar är smarta, och de är naturliga brukshundar. Faktum är att de vill jobba. Det gör att det är väldigt lätt att träna denna hund – din schäfer vill följa dina kommandon.

Sammanfattningsvis är denna hundras:

 •         Lojal
 •         Smart
 •         Energisk
 •         Beskyddande
 •         Aggressiv om inte korrekt tränad
 •         Högljudd
 •         Lydig
 •         Lätt att träna

7. Den Tyska Schäferns Popularitet

Den tyska schäfern har en lång rad med goda egenskaper! Därför är det inte konstigt att denna hundras hela tiden rankar högt i topp bland de populäraste hundraserna.

2017 rankades den tyska schäfern den näst mest populära hunden i USA, enligt American Kennel Club. I Tyskland, som du kanske redan gissat, är den populäraste hundrasen tysk schäferhund. Den ligger högst upp på listan.

I Storbritannien är den tyska schäferhunden inte så populär, men den ligger ändå i topp tio. Tysk schäferhund rankar nummer åtta på listan av de mest älskade hundarna. Och i Kanada är tysk schäferhund den näst populäraste hunden.

Som du ser, så även om den tyska schäfern har sitt ursprung i Tyskland, har denna hundras blivit väldigt populär över hela världen, på bara lite mer än 100 år! Deras intelligens och lydnadsvilja har säkrat dem topplatser på listorna av de mest älskade hundraserna i många länder.

8. Den Tyska Schäferns Temperament

Vi har nu nämnt några saker om den tyska schäferhundens personlighetsdrag. Låt oss nu titta lite mera i detalj på dessa hundars temperament.

Tyska schäferhundar är kända för att komma bra överens med polisen. Detta innebär att de fått ett rykte som “bitande” eller “aggressiva” hundar, på grund av deras jobb att jaga bovar. Och schäfrar kan faktiskt vara aggressiva. Och de kan tränas att bita. Men tränas de korrekt, är det dock motsatsen som är sann.

Tyska schäfrar har väldigt gott självförtroende. När man betraktar denna hund skulle man kunna säga att den har god självkänsla. De är stolta och med ett kungligt uppträdande; de är väldigt lugna och kan till och med uppfattas som reserverade.

Det är sant att schäfrar tar tid på sig att vänja sig vid främlingar. Men en vältränad hund reagerar inte aggressivt. I stället håller han sig på avstånd, och betraktar och observerar nykomlingen tills han får en bättre känsla för huruvida personen är ett hot eller inte.

Kort sagt har schäfern ett återhållsamt temperament och är skeptisk mot nya människor. Men när de väl lär känna dig, är de lojala för resten av livet.

9. Så Sköter Du en Tysk Schäferhund

Finns det en sak du bör överväga innan du adopterar en tysk schäferhund så är det att de fäller. Schäfrar är hundar med dubbelpäls, och fäller det övre lagret året runt. Och när vi säger fäller, menar vi ordentligt! Två gånger om året fäller din schäfer även det undre pälslagret.

Vi nämnde att din schäfer inte behöver bada mer än en gång i månaden. Detta är sant – dock måste du borsta honom regelbundet. Två gånger i veckan är oftast tillräckligt för de flesta tyska schäferhundar; detta minskar ordentligt mängden hår du sedan hittar på golvet (och på dina kläder, i sängen, i bilen… ja, du fattar).

Du måste också ta i beaktning sannolikheten att din tyska schäfer kommer att utveckla problem med hälsan. Vanliga hälsoproblem för denna hundras är bland annat:

 •         Epilepsi
 •         Höftledsdysplasi
 •         Sjukdomar i bukspottkörteln
 •         Degenerativ disksjukdom
 •         Armbågsdysplasi
 •         Hudbesvär, speciellt allergier
 •         Diabetes
 •         Grå starr
 •         Uppsvullnad

Den tyska schäferrasen har utvecklats genom generationer av noggrann avel.Tyvärr är mycket av denna avel inavel, vilket är vad som gör att din hund har en benägenhet att utveckla hälsobesvär.

Skötseln av en tysk schäferhund innebär regelbundna besök hos veterinären. Din veterinär kan undersöka din schäfer för eventuella symptom på vanliga, kända sjukdomar hos hundrasen. Att upptäcka dessa sjukdomar vid ett tidigt stadium kan vara skillnaden mellan ett långt, friskt liv och en hund som blir sjuk och dålig.

10. Livslängd hos den Tyska Schäferhunden

På tal om ett långt, friskt liv så undrar du antagligen vilken livslängd den tyska schäferhunden har. Tyska schäferhundar är kompanjoner för livet… men exakt hur länge lever de?

Medellivslängden hos en tysk schäfer är 10,3 år. I detta är inte inräknat händelser som död i olycksfall. De flesta tyska schäferhundar lever mellan 9 och 13 år, och en stor andel hundar lever långt mer än 13 år!

Det finns några saker du kan göra för att se till att din tyska schäfer lever så länge som möjligt.

 •         Gör regelbundna besök hos veterinären. Återigen, en veterinär kan undersöka din hund för eventuella symptom på sjukdomar som är vanliga hos den tyska schäferhunden.
 •         Utfodra din tyska schäfer korrekt. Vi ska prata om foder för tyska schäferhundar senare i denna guide.
 •         Ge din tyska schäfer ordentligt med motion. Tyska schäfrar älskar att vara utomhus och springa, simma och leka. Lägenhetsliv med minimalt med träning kan minska livslängden för din schäfer.
 •         Ta hand om din schäfers tänder! Karies kan leda till infektion och vidare problem med kosten, så se till att du har bra koll på din hunds tandhygien.
 •         Låt din hund vila. Tyska schäferhundar kan bli stressade, så det är viktigt att du låter din hund vila emellanåt. Han bör ha sin egen plats där han får vara i fred, där han kan “koppla av” och lugna ner sig själv om han blir orolig.

Din tyska schäferhund kan leva ett långt liv, så länge som du ger honom den mat, veterinärvård och träning som han behöver. Var säker på att du kan uppfylla dessa kriterier innan du adopterar en tysk schäfervalp eller schäferhund

11. Hur Du Utfodrar Din Tyska Schäferhund

Det är självklart skillnad mellan hur man utfodrar en tysk schäfervalp, en vuxen schäferhund eller en gammal schäfer. Låt oss ta en titt på vilken åldersgrupp som behöver mest omvårdnad för hälsan.

Så Utfodrar Du Tyska Schäfervalpar

Om du har köpt din tyska schäfervalp från en hunduppfödare kommer de antagligen ha gett dig rekommendationer för utfodring baserat på vilken stamtavla hunden har. Följ dessa instruktioner så att du inte skadar hundens mag- och tarmkanal.

Har du adopterat din tyska schäferhund från ett hundstall eller någon annanstans ifrån, finns det några saker du kan behöva känna till när du ska utfodra honom.

 •         Se alltid till så att din valp har tillgång till friskt vatten. Ställ undan vattnet under natten för att undvika “olyckor” under tiden du håller på att träna honom att bli rumsren.
 •         Valpar äter tre till fyra gånger om dagen upp till 2 veckors ålder. Därefter äter de två gånger om dagen.
 •         Börja med en kost på speciellt framtaget valpfoder. Detta våtfoder är lätt att tugga och smälta.
 •        När din valp är kring 12 veckor gammal kan du börja ge honom torrfoder. Gör detta genom att blanda våtfoder med torrt och gradvis minska mängden våtfoder i blandningen.
 •         Ge aldrig ben till din valp! Detta gäller i synnerhet gris-, kyckling- och kalkonben. De kan gå sönder eller splittras, och detta kan vara dödligt för hunden.
 •         Ha koll på vikten på din valp. Överviktiga hundar löper större risk för sjukdomar. Är du osäker, rådfråga din veterinär om vilka riktlinjer för vikt som gäller.
 •         Byt aldrig plötsligt ut hundens foder. När du vill byta foder, blanda gradvis det gamla fodret med det nya för en smidig övergång.

Så Utfodrar Du Din Vuxna Schäfer

Vuxna schäferhundar har annorlunda kostkrav än valpar. När din valp blir äldre saktar hans ämnesomsättning ner och han kommer äta mindre och färre gånger under dagen. En vuxen schäferhund bör äta endast en eller två gånger om dagen. Har du funderingar över detta, rådfråga din veterinär.

Följande är vad du bör känna till angående hur du utfodrar din tyska schäferhund.

 •         På samma vis som med valpar så bör du aldrig abrupt byta typ eller märke på hundfodret. Gör istället en gradvis övergång från en sort till en annan.
 •         Det är upp till dig att välja vått eller torrt foder till din tyska schäferhund. Om din hund har problem med tänderna kan våtfoder vara lättare att äta. Men tänk på att våtfoder kan orsaka gaser och även diarré.
 •         Väljer du torrfoder, se till att din hund alltid har tillgång till vatten att dricka.
 •         Tyska schäferhundar älskar kött. Prova bison, nöt, kyckling eller lamm. Maten bör innehålla minst 22 procent protein.
 •         Vegetarisk kost är okej så länge som hunden får tillräckligt med protein. Ägg, bönor, soja och lite fullkorn kan ge din hund det protein den behöver.
 •         Väg din hund regelbundet. En bra tumregel är att om du inte kan känna av hundens revben får han för mycket mat.
 •         Om du märker att din vovve har mycket gaser, lider av diarré eller uppvisar andra symtom på matallergi, prata med din veterinär om alternativ kost.

Så Utfodrar Du en Äldre Schäfer

Äldre hundar kan ha speciella kostbehov att ta hänsyn till. Detta är inte alltid fallet, men det finns ändå några saker du bör komma ihåg när din hund börjar bli äldre.

 •         Äldre hundar kan börja få tandproblem. Det kan vara klokt att byta ut fodret till våtfoder; det är mjukare och lättare att tugga.
 •         Äldre hundar behöver vanligtvis mindre fett och färre kalorier i kosten. Se däremot till att de får i sig mycket omega-fettsyror, eftersom dessa kan hjälpa lindra ledbesvär.
 •         Kom ihåg att protein är särskilt viktigt för hälsan hos äldre hundar. Det hjälper till att hålla musklerna friska och ger hunden energi.
 •         Var uppmärksam på din hund när han åldras. Om du upptäcker att han är känslig mot något, kolla med din veterinär ifall han kan behöva en kostförändring.

Oavsett om du sköter en valp, en vuxen hund eller en gammal hund, är det är viktigt att du använder ditt sunda förnuft. Märker du att din hund äter för mycket eller för lite, rådfråga din veterinär om ifall du bör ändra hans kost för att bättre tillgodose hans individuella behov.

12. Din Schäfers Hälsa

Som vi nämnde så på grund av den inavel som används för att skapa denna ras, har tyska schäferhundar en benägenhet att bli sjuka. Förhoppningsvis kommer du och din vovve inte att uppleva några av dessa hälsobekymmer, och din hund få leva ett rikt och friskt liv!

Hunduppfödare är medvetna om de olika hälsorisker som finns inom arten och jobbar aktivt med att skapa hundraser som inte har dessa sjukdomar. Men under tiden måste du sköta hälsan hos din tyska schäferhund för att hjälpa till att undvika sjukdomar.

Vaccination för Din Hund

Först och främst, ta din hund till veterinären minst en gång om året! Beroende på kraven som gäller i ditt hemland kan din veterinär ge olika vaccinationer som hjälper till att skydda din hund, andra hundar och dig! Dessa vaccinationer kan vara mot bland annat:

 •         Valpsjuka
 •         Mässling
 •         Parainfluensa
 •         Parvovirus
 •         Hepatit
 •         Rabies
 •         Bordetella
 •         Coronavirus
 •         Hjärtmask
 •         Kennelhosta

Det finns fler, så klart, men dessa är de vanligaste vaccinen du kan få hos veterinären.

Din Tyska Schäfers Tandhygien

Förutom att följa din hunds vaccinationsschema, kan din veterinär också hålla koll på hundens tandhygien. Dålig tandhygien kan orsaka infektioner som påverkar hundens övergripande hälsa då dessa infektioner sprider sig till resten av kroppen.

Veterinären kan kontrollera hundens tänder, men det finns också några saker du kan göra för att förbättra hela din schäfers tandhälsa! Dessa är bland annat att:

 •         Ge din vovve tuggben i råhud att gnaga på.
 •         Borsta hundens tänder! Se till att använda tandkräm för hundar – din egen tandkräm är inte hälsosam för din tyska schäferhund.
 •         Ge din hund torrfoder när det är möjligt. Torrfoder stärker hundens tänder, och hjälper även till att avlägsna plack.
 •         Ge din hund en repleksak – och lek dragkamp! Repleksaker fungerar som tandborstar vilket hjälper till att motverka gingivit och andra tandproblem.
 •         Tänk på att när hunden blir äldre kan hans tänder bli svagare. Du kan behöva byta ut hans foder till mjukare, snällare våtfoder.

Din Tyska Schäfers Övergripande Hälsa

Du vill självklart ta din tyska schäfer till veterinären regelbundet för att ha koll på hans övergripande hälsa. Men det är viktigt att du även är uppmärksam på din hund när ni är hemma – detta kan hjälpa dig hinna upptäcka eventuella problem innan de blir allvarliga eller livshotande.

För det första, så när din tyska schäferhund är kring två år gammal, ta in honom för en röntgenundersökning. En ordentlig röntgenundersökning är det enda sättet att kontrollera ifall din hund har höftledsdysplasi, en vanlig sjukdom hos tyska schäferhundar.

Du bör årligen låta din hund kontrolleras för hjärtbesvär. Vanliga sjukdomar hos den tyska schäferhunden är bland annat klaffel, blåsljud och hjärtförstoring. Din veterinär kan förklara dessa risker för dig. Förutom en hjärtundersökning är den årliga veterinärsundersökningen ett bra tillfälle att diskutera andra hälsoproblem med veterinären. Matsmältningsbesvär, synproblem och epilepsi är några exempel.

Slutligen, var uppmärksam på din hund för att se ifall han uppvisar smärtsymptom. Om han haltar, är slö eller visar andra uppenbara tecken på smärta kan detta indikera muskel- eller neurologiska sjukdomar. Upptäcks dessa problem tidigt kan detta hjälpa dig att undvika allvarliga obehag och även förkortad livslängd för din hund.

13. Så Tränar Du Din Tyska Schäferhund

Korrekt träning av en tysk schäferhund börjar när den är valp. Genom att börja träningsprocessen tidigt kan man försäkra att hunden blir väl socialiserad och skötsam, och att han fortsätter att vara lydig under hela sitt långa, rika liv!

Viktiga Punkter att Komma Ihåg När Du Tränar Din Tyska Schäferhund

Så snart det är säkert att göra det, socialisera din hund. Du vill ju kunna introducera honom för andra människor och hundar. Faktum är att det även kan vara en god idé att introducera din valp för katter, marsvin eller vad du än har i huset!

Det är väldigt viktigt att du behandlar din tyska schäferhund med vänlighet och omtanke när du tränar honom. Behandlar du honom strängt och hårt kan detta göra att han växer upp och blir aggressiv, och leda till en massa problem senare längs vägen.

När du tränar din hund, var noga med att använda beröm snarare än bestraffning. Hundar reagerar mycket positivt på att få hundgodis, eller att bli kliade bakom örat. Om din hund gör någonting han inte får, använd ordet “Nej!” med bestämd, hög röst.

Kom ihåg att alla hundar gör misstag. De har sina egna personligheter, och vissa är dessutom riktiga bråkmakare! Använd dessa misstag som tillfällen till att lära din hund vilka regler som gäller i huset, och tänk på: det är du som bestämmer dessa regler! Låt inte hunden bli gruppens ledare – det är din roll!

Slutligen, var konsekvent med dina kommandon. Din hund kan lära sig ord som “sitt” väldigt lätt. Då kan du kanske föreställa dig förvirringen när någon annan kommenderar honom: “sitt ner!” Se till så att alla i hushållet är på samma våglängd när ni tränar er schäfer.

Så Lär Du Din Tyska Schäferhund Bli Rumsren

Det finns många skolor när det kommer till hur man ska lära hunden att “uträtta sina behov”. Vissa använder burträningsmetoden. Denna anses generellt vara den effektivaste för att träna en hund, även om det finns vissa som inte gillar idén att sätta hunden i bur.

Blöjunderlägg är också effektiva. Det finns massor av olika märken med doftsatta blöjunderlägg på marknaden, och dessa underlägg är vanligtvis en attraktiv plats för hundar att göra det de ska. Dock kan det bli frustrerande när det väl är dags att förflytta hunden utomhus för att gå på toa.

Vissa hundägare har haft goda framgångar med sandlådor! Ja, den typen som katter använder. Detta är idealiskt för små hundar, men tyska schäfrar kan faktiskt också bli tränade att göra det.

Oavsett vilken metod man väljer, är träning för att få en hundvalp rumsren en process som kräver tålamod. Kom ihåg – din valp kommer att göra misstag! Behandla honom vänligt så kommer han till slut att lära sig just precis hur han ska uträtta sina behov.

Lydnadsträning för Din Tyska Schäferhund

Det enklaste sättet att ge din tyska schäferhund en komplett lydnadsträning är genom att ta honom till en träningsskola. Träningsskolor är utmärkta genom att de lär hundägare effektiva metoder för hur man kan kontrollera tyska schäferhundar, och de socialiserar även hundarna!

Men vill du lära din hund grundläggande kommandon hemma, är detta också okej. Lär du din hund vanliga kommandon är detta helt tillräckligt för att alla, även hunden, ska vara nöjda och glada.

Några enkla kommandon du kan vilja börja med kan vara:

 •         Sitt
 •         Plats
 •         Ner eller Golvet
 •         Fot
 •         Ligg
 •         Hit
 •         Lämna

Det finns, så klart, fler. Men dessa är de mest användbara när du bara vill kontrollera din schäfers beteende.

Det kan inte sägas nog: kom ihåg att använda beröm och straffa inte hunden för hans misstag. Använd ett koppel om nödvändigt, och tillgrip inte träningsredskap som chockerar eller på något annat sätt skadar din tyska schäfer.

14. Olika Typer av Tyska Schäferhundar

Nu när du vet i princip allt man kan känna till om tyska schäferhundar, kan du börja överväga huruvida du ska adoptera en! Det finns olika typer av tyska schäferhundar man kan adoptera. Alla har liknande beteenden och temperament, men det finns små skillnader mellan dem.

Västtyska Släktgrenar

Västtyska schäferhundar är vackra hundar, och de är framavlade för beskydd. De behöver mycket träning, och är generellt väldigt sociala hundar. Standarderna för de västtyska släktgrenarna sätts av schäferhundklubben Club for German Shephard Dogs, Inc. De sätter bland annat standarderna för höfter och armbågar.

Tyska schäferhundar i västtyska släktgrenen är mycket bra sällskapshundar, men de är också utmärkta beskyddande hundar och brukshundar.

Amerikanska Släktgrenar

Amerikanska tyska schäferhundar är lugna och avslappnade. Vissa beskriver dem faktiskt som lata! Men självklart behöver schäfrar i de amerikanska släktgrenarna liksom andra schäfrar ordentligt med träning och utrymme att röra sig. Dock tenderar de att ha lägre energinivåer än vissa andra släktgrenar.

Tyska schäferhundar i de amerikanska släktgrenarna är generellt framavlade för utställningar, men passar också utmärkt som husdjur för familjen. De amerikanska schäfrarna går bra ihop med barn, och de är väldigt lydiga.

Östtyska Släktgrenar

De östtyska släktgrenarna är härdade djur! Dessa hundar är starka, motståndskraftiga för kalla temperaturer och framavlade för att arbeta. De är väldigt atletiska djur och kräver mycket fysisk aktivitet.

Schäfrar i de östtyska släktgrenarna är sanna brukshundar som kan uthärda långa dagar och har ett mycket bra luktsinne. De är lite mer avståndstagande än schäfrar i andra släktgrenar, så de är inte de mest sociala schäfrarna som finns. Tyska schäferhundar från de östtyska släktgrenarna är mycket bra vakthundar och jobbar bra ihop med militär och polis.

Tjeckiska Släktgrenar

Tyska schäferhundar från de tjeckiska släktgrenarna ser lite annorlunda ut jämfört med andra tyska schäferhundar. De är väldigt mörka i pälsen; faktum är att de vanligtvis är svarta. De tjeckiska släktgrenarna är utmärkta brukshundar, och liksom de östtyska schäfrarna jobbar de bra ihop med militär och polis.

Schäfrar från de tjeckiska släktgrenarna är inte alltid så bra sällskapshundar. Däremot kan de vara väldigt goda kompanjoner för dem som lever ensamma och behöver en vakthund!

Vilken Typ av Tysk Schäferhund är Bäst?

De flesta är överens om att olika typer av tyska schäferhundar har olika personlighetsdrag. Men dock har detta mycket att göra med hur du tränar din hund! Behandlar du din hund hänsynsfullt och med vänlighet från det att den är valp kan det resultera i en skötsam, lydig hund. Motsatt, kan även den snällaste hund som behandlas hårt och strängt utvecklas till en aggressiv, skygg hund.

För att välja vilken typ av schäfer som passar dig bäst, träffa hunden personligen! Det är många som säger att de inte valt sin hund. Så besök en hunduppfödare eller ett hundstall och låt istället din hund välja dig!

15. Tyska Schäferhundar på Film

Bara för skojs skull, skulle du vilja titta på några filmer där tyska schäferhundar har huvudrollen (eller i alla fall biroller)? Följande är några av våra favoritfilmer med denna populära hundras i någon av rollerna.

 •         The Adventures of Rin Tin Tin (TV-serie 1954-1959)
 •         Dr. Dolittle (1998)
 •         En Snut på Hugget (1989)
 •         En Snut på Hugget II (1999)
 •         Police Dog (1955)
 •         Skriet från Vildmarken (1972)
 •         For the Love of Rusty (1947)

Det finns, så klart, en massa andra filmer med tyska schäferhundar i någon av rollerna. Många av dessa kan du hitta på streamingtjänster som exempelvis Netflix och HBO Nordic. Du kan även hitta filmer på iTunes, Google play och andra appar.

16. Dokumentärer om den Tyska Schäferhunden

Tyska schäferhundar på film kan vara roligt! Men vill du dock lära dig lite mer om hundrasen, kolla in någon av de dokumentärer om tyska schäferhundar som finns på streamingtjänster och runtom på nätet.

Några av dessa dokumentärer är:

 •        Black & Gold Documentary
 •         German Shepherd – Dogs 101 (Animal Planet)
 •        Dogs Decoded
 •         War Dog: A Soldier’s Best Friend (HBO)
 •         Pedigree Dogs Exposed (BBC)

En snabbsökning på nätet kommer även ge en massa andra resultat på dokumentärer om tyska schäferhundar. Vissa handlar om den tyska schäfern, andra handlar om olika hundraser där schäfern är en bland dem. Oavsett, att se på dokumentärer är ett bra sätt att lära sig mer om denna hundras.

Sammanfattning

Att välja en hund är ett stort beslut! Trots allt kommer den valp du väljer att bli en kompis för livet. Tyska schäferhundar är bland de populäraste hundraserna runtom i världen, och det finns en orsak till det! De är supersmarta, väldigt lättränade och extremt lojala hundar.

Tyska schäferhundar behöver dock en del omvårdnad eftersom de är benägna att få hälsoproblem. De är också väldigt aktiva hundar, så se till så att du har tillräckligt med utrymme så att vovven kan springa runt! Och låt dig inte avskräckas från att adoptera en tysk schäferhund på grund av deras rykte! En tysk schäferhund är väldigt beskyddande, rar och lojal när han väl hittar sin familj!