http://sexvibe.video/

Vanliga Hudproblem hos Schäfrar

6,569

Ja hudproblem hos är faktiskt en utav de största sjukdomsproblemen hos alla hundar. Varför det är så har man väldigt svårt att komma fram till. Men man vet att torr luft och hög inomhus temperatur kan påverka hunden negativt. Märker man att sin hund har problem men huden så bör man ta tag i det ganska på en gång. Hundar med lång och kraftig päls är ibland svåra att behandla. Håren måste oftast klippas bort på det sjuka partiet för att man ska kunna fastställa rätt diagnos och få rätt typ utav behandling.

En annan orsak man upptäckt är att om hunden får för torr mat kan detta skapa hudirritationer, därför kan det ibland vara bra att ge hunden kosttillskott via fettsyror.

Symptom

  • Klåda, hudförändringar, ökat håravfall, mjäll, hårlösa partier på kroppen.
  • Spontant uppkomna sår, som ibland kan vara fylld med vätska.

Kontakta veterinär

  • Vid hudförändringar som inte blivit något bättre på några dagar
  • Vid klåda som inte går efter behandling med ohyremedel
  • Vid hårlösa fläckar
  • Vid gles behåring
  • Vid spontana sår i huden
  • Vid bölder

Ohyra

Ohyra på en hund betyder inte på dålig skötsel. Detta problem drabbar även hundar som får bra pälsskötsel, eftersom att dessa små djur smittas som bakterier. Får din hund ohyra så är det bra att behandla så snabbt som möjligt eftersom att det annars kan leda till lokala inflammationer och allergier.

Mjällkvalster

Detta kvalster skiljer sig betydligt från andra kvalster, det är inget äkta skabbdjur. Detta kvalster lever ytligt i hudens hornlager men gräver inte gångar i huden. De lever hela sitt liv på hunden och kommer de till en annan “miljö” överlever den bara i några dagar. Detta kvalster kan ses med ett förstoringsgals eller lupp, äggen sitter fast på hårstråna.

Symptom
*Intensiv klåda
*Mjällbildningar framförallt på svansen och ryggen

Smitta
Direkt eller indirekt smitta t.ex. via borste, hundkrog, matta osv. Smittar från hund till hund, hund till katt och hund tillmänniska. Men symptomen för en människa är klåda och hudutslag på kroppen som varit i kontakt med hunden. Kvalster förökar sig inte på människan, därför räcker det att behandla det utsatta området.

Behandling
Finns både receptbelagda och ej receptbelagda läkemedel att köpa på apoteket.

Löss

Löss är det vanligt att hundar får under våren och det finns 2 st. löss varianter. En som är blodsugande och en som är päls ätande. Lössen är ganska lätta att upptäcka då både lusen och äggen syns för blotta ögat.

Symptom
* Klåda
* Rodnad
* Mjäll
* Glanslös päls
* Håravfall och eksem

Smitta
Smittar i direktkontakt, men även via kam och sovplatser. Smittar via hund till hund, men inte till människor

Behandling
Finns både receptbelagda och ej receptbelagda läkemedel att köpa på apoteket.

Loppor

Loppor är blodsugande insekter och det är vanligt att t.ex. igelkottsloppor, grävlingsloppor och fågelloppor smittar en hund. De lever endast tillfälligt på hunden och är inte alls speciellt svåra att bli av med.

Symptom
* Loppbett
* Klåda och rodnad hud

Smitta
Via hund till hund, hund tillmänniska och hund till katt. Det smittar via närkontakt eller från omgivningen.

Behandling
Finns både receptbelagda och ej receptbelagda läkemedel att köpa på apoteket.

Fästingar

I Sverige finns det flera 1000 olika fästingsorter och dessa förekommer mest under sommarmånaderna. Fästingen borrar sig fast i huden för att suga blod och då sväller kroppen upp till en gråglänsande ärta.

Symptom
* Synen av en fästing, antingen som kryper omkring eller som borrat sig fast
* Rodnad
* Sårbula eller lätt rodnad
* Klåda
* Feber
* Trötthet
* Aptitlöshet

Behandling
Finns både receptbelagda och ej receptbelagda läkemedel att köpa på apoteket.
Fästing pincett
Fästingpenna

Rävskabb

Rävskabb är numera ganska vanligt förekommande hos hundar. Den smittar från räv till hund och från hund till hund. Vanligt att jakthundar smittas när de är i skogen. Rävskabb kan tillfälligt även smitta en människa och orsakar då tillfällig klåda.

Symptom
* Intensiv klåda
* Hudförändringar
* Hud rodnad
* Håravfall
* Hudinfektioner

Behandling
Kontakta veterinär innan behandling

Allergi

Allergiska reaktioner hos hundar är vanligt förekommande, men hur en allergi uppstår vet man inte ritigt.

Symptom
* Hudstörningar
* Störning i mag- och tarmkanalen
* Andningsbesvär

Olika allergier

Atopisk allergi: den vanligaste allergi formen, detta är ärftligt och kan inte botas utan bara lindras. Drabbar främst huden på hunden och det som ofta utlöser allergin är; husdamm, pollen, mögelsvamp, hudflagor. Uppträder främst genom rodnad torr hud, vätskande eksem, mycket kliande så att sår uppstår.

Foderallergi: är ganska ovanligt, men överkänsligheten är oftast för ägg, vete, råg och mjölk. Symptomen är klåda, utslag och rodnande hud.

Läkemedelsallergi: kan ge hudklåda vid överkänslighet av ett läkemedel. Symptom är klåda, nässelutslag, kliande utslag och rodnande hud.

Kontaktallergi: är ovanligt men kommer av t.ex. matskålar av plast, metallhalsband, tvättmedel, färgämnen, tyg osv. Symptom som klåda och utslag.