Akutvård för din schäfer om olyckan är framme
När din hund drabbas av någon akutsjukdom eller olycka så kan det vara bra att alltid vara redo ifall något sådant skulle hända! Som hundägare kan man faktiskt göra många små men livsviktiga saker innan ett djursjukhus tar över vården på din hund. Se alltid till att du har ett telefonnummer tillgängligt till ett lämpligt djursjukhus, ifall olyckan skulle vara framme. Ha även med dig detta på era promenader. För det är faktiskt så att vårt agerande vid en skada kan vara livsavgörande för din hund. Men så klart så är det är alltid bättre att förebygga olyckor än att behandla dem. Här nedan följer några punkter som kan vara bra att veta vid akuta situationer.
Om din hund skulle bli påkörd
- Så är det viktigaste att du tar det lugnt, det hjälper både dig och din hund mest!
- Sätt ut en varningstriangel om det finns tillgång till en sådan.
- Se till att din hund ser dig när du försiktigt närmar dig, tala vänligt och rör dig försiktigt för att ge din hund ett lugnt intryck.
- Försök att bedöma situationen, har fordonets hjul gått över hunden, träffades fram eller bakdelen på? Måste du flytta på din hund? I så fall ta då försiktigt i benen och dra hunden åt kanten. Man ska ALDRIG LYFTA ett skadat djur!!!
- Ge ALDRIG din hund vätska när den blivit skadad.
- Undersök om din hund har fått en blödning, i så fall stilla blödning men en kompress och se sedan till att den kommer under kvalificerad vård.
- Ring alltid till en veterinär eller djurklinik och rådgör.
Förbered en transport till vårdinrättning. Kan hunden gå så tillåt detta, men ta det försiktigt och hjälp den in i bilen. Om hunden inte kan gå, sätt då på en munkorg eller nos snara, för en skadad hund kan hugga efter en hjälpande hand på grund utav smärta eller chock. Lyft försiktigt utan att trycka mot hals eller bröstkorg. Försök att hålla ryggen så rak som möjligt. Det bästa är om man har en skiva eller bår att lyfta hunden på, en filt kan även vara bra lyfthjälp om man är 3 – 4 personer. Ring djurkliniken och tala om att ni är på väg.
Ett Blodtrycksfall eller cirkulationsfall visar sig genom att insidan utav läppen är vit eller grå. En hunds slemhinna är rosa på frisk hund.
Ta tag över nosen med tummen. Handen över nosrygg och fingrarna på andra sidan, ta framifrån över nosen så morrhåren kommer rätt, för in läppen mot tandraden och djuret kan ej bita. Djuret öppnar oftast munnen självmant för att inte bita sig själv i läppen.
Pulsen hittar du på insidan av bakre låret, en liten grop där. Kolla ofta denna punkt så du hittar den om situation uppstår, så du vet hur pulsen känns normalt.
Konstgjord andning
Dra inte ut tungan på din hund, håll över nos och mun. Håll munnen stängd med tummen under hakan. Blås lugnt och sakta tills det känns ett litet motstånd. Titta samtidigt på bröstkorgen så den höjer sig. Blås in luft, räkna -1- 2- 3 – sluta och låt luften komma ut – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 så blir hastigheten rätt!
Hjärtstimulering
En hund under 15 kg. gör man med en hand och en hund över 15 kg men båda händerna.
Håll handleden vinklad så får du mest kraft, använd yttre handflatan, inte fingerdelen. Ta i med hela kroppstyngden och ge små, korta, kraftiga stötar på bröstkorgen just bakom frambenet/ vid armbågen, just vid bogbladet. Hastighet? Ungefär samma tid som det tar att säga – en pilsner – två pilsner osv. Ge 10 – 12 stötar. Ge konstgjord andning 2 ggr. ge åter 10 – 12 stötar och konstgjord andning 2 ggr.
Ge inte upp förrän efter 15 – 20 min. Efter det är det dock tyvärr för sent om hunden ej vaknat.
Värme och Hund i bil
Det hjälper inte att man öppnar fönster och ger djuret tillgång till vatten, placerar bilen i skuggan, eller tänker det är bara är mulet och jag är snabbt tillbaka.
På några minuter kan situationen vara helt annorlunda och livsfarlig för din hund. Solen flyttar på sig och även i skuggan så kan temperaturen snabbt stiga.
En hund som visar tecken på värmekollaps i en bil eller lek utomhus, börjar hässja kraftigt, kan bli vinglig eller tappa lite av sin motorik. Detta är ett livsfarligt läge, för en hunds kroppstemperatur stiger snabbt och över 42 grader så får djuret hjärnskador.
Försök då så snabbt det går få in hunden i skugga, spola hela kroppen med kalltvatten, alternativt dränk in handukar i kallvatten och linda in djuret i dem och kör i ilfart till ett djursjukhus.
En hund som värmekollapsat vårdas i 2 dygn innan de åter själva kan reglera kroppstemperaturen.
Viktigt att veta om värme och hund
En hund kan bara svettas genom sina trampdynorna, den kan tyvärr inte kyla ner sig mer än att andas kraftigt genom munnen. Den kyler sig då genom tungans blodkärl och tappar då otroliga mängder vätska genom att fukten på slemhinnorna i näsan och munnen avdunstar snabbt.
Om du ser en bil med ett djur i som ser ut att må dåligt, ring då polisen. De måste komma och accistera enligt Djurskyddslagen.
Som djurägaren riskerar du att dömas till 2 års fängelse för Gravt djurplågeri.
Sårskada på din hund
- Om den fått sig ett mindre skärsår så rengör du med desinfektionsmedel eller koksaltlösning.
- Djuret får inte slicka i såret, så alla skador måste ha bandage eller krage.
- Alla djupa eller glipande sår ska sys inom 6 tim. Sätt då bandage över men TVÄTTA EJ.
Artärblödning kännetecknas på att blodet pumpar ut. Lägg då ett tryckbandage, kompress eller det som finns tillhands (sten) och linda om med ett bandage. - En venös skada kännetecknas av att blodet sipprar ut. Räcker oftast med ett bandage.
- Kolla ofta slemhinnefärgen på vägen till djurkliniken.