3 Vanliga orsaker till mag och tarmrubbningar hos din Schäfer
Diarré och kräkningar är självklara symptom på att hunden inte mår bra. Många gånger kan det nog bara bero på att hunden satt i sig något olämpligt. Och då är hundens naturliga reaktion att kräkas. Sådana små och enstaka kräkningar är oftast ofarliga, men däremot om de håller i sig en längre tid kan det vara allvarligare och då kan det vara bra att kontakta veterinär.
Om din hund skulle råkat bli förstoppad för att den råkat svälja något olämpligt som t.ex. en leksak, får du absolut inte ge den laxermedel. Istället måste du uppsöka veterinär snarast. Det är väldigt sällan som man ska ge sin hund laxermedel, det är alltid bäst att kontrollera med en veterinär först.
Vanliga orsaker till mag och tarmrubbning är:
- Inälvsparasiter
- Mag och tarmkatarr
- Förstoppning
1. Inälvsparasiter
Hundar angrips ofta av inälvsparasiter s.k. endoparasiter. Smittan sker via djur till djur från avföring eller genom att äta infekterade mellanvärden t.ex. råttor eller slaktavfall. Man bör då avmaska hunden och hundar som vistas tillsammans bör även dessa avmaskas.
Valpar smittas ganska lätt med spolmask eller hakmask och ibland redan vid fosterstadiet och ibland via modersmjölken. Därför är det extra viktigt att man avmaskar valpar senast 3 v. efter födseln för att minimera antalet parasiter.
Men dessa parasiter smittas bara via hund till hund inte via katt till hund eller hund till katt och inte heller till människan. Men däremot kan äggen till parasiten överföras till människan. Parasitäggen kan faktiskt övervintra ute i det fria och det finns en liten risk att barn som leker ute, får i sig dem via jord som de stoppar i munnen. Men detta är inte särskilt vanligt att det händer, men risken finns ändå där. Av just denna anledning finns det skäl att du inte ska rasta din hund i närheten av en sandlåda eller lekplats.
2. Mag och Tarmkatarr
Mag och tarmkatarr med symptom som kräkning och diarré kan bero på olämplig utfodring eller plötsligt foderbyte. På små hundar är det oftast för att de får förmycket mat. Mag och tarmstörningar kan även orsakas av virus och bakterieinfektioner. Även inälvsparasiter kan de dessa symptom. Valpar som får kräkning eller diarré drabbas lätt utav vätskeförlust. Därför är det extra viktigt att valpar snabbt kommer under veterinärvård.
Kontakta en veterinär om…
* om en valp har diarré eller kräks.
* om hunden inte får behålla vätska
* vid blodig avföring
* vid diarré hos vuxna hundar i mer än 1 v.
* vid undertemperatur (under 38 grader)
* vid temperatur över 38 grader
* om hunden är allmänt påverkad
Vad du själv kan göra
Om besvären inte går över, ska du behandla hunden genom att låta den svälta helt i 1-3 dygn. Men hunden ska alltid ha tillgång till färskt och rent vatten.
3. Förstoppning
Ta först och främst reda på varför hunden är förstoppad! Den vanligaste orsaken till förstoppning brukar vara att den ätit ben. Behandling av förstoppning kan vara besvärlig och kräver ibland vätskelavemang och intravenös vätskebehandling av veterinär. Behandlar man inte en förstoppning kan den bli livshotande.
Motion är en bra behandling mot förstoppning.
Symptom
* hunden försöker bajsa men kan inte
* ingen avföring alls eller bara i små mängder
* kräkning på fastande mage
Kontakta veterinär
* snabbt om du misstänker att hunden svalt ett främmande föremål, tillståndet kan vara livshotande.
* om förstoppningen inte upphör trots laxermedel eller lavemang
* om hundens allmäntillstånd är påverkat
Vad du själv kan göra
* Motionera hunden regelbundet, kroppsrörelserna gör att tarmrörelsen stimuleras.
* Kontrollera avföringen
* Undvik att ge din hund mycket ben
* Messmör kan ha en mild laxerande effekt på valpar