http://sexvibe.video/

Hur och var ska man Sälja sin Hund?

2,851

Om man köpt en hund men av någon anledning måste göra sig av med den, t.ex. på grund utav allergi, så är det bästa sättet att ta hjälp av hundens uppfödare eller ev. annonsera på rasklubbens hemsida. Genom att kontakta uppfödaren så kan denne kanske hjälpa dig, eller ev. vilja ha möjlighet att köpa tillbaka hunden. Uppfödaren blir nog glad av att få veta dina planer om en omplacering och kan kanske annonsera på sin eventuella hemsida, dit många schäferintresserade kanske söker sig. Genom att göra detta så har man i alla fall sållat bort de värsta impulsköparna.

När man ska sälja en hund ska man ALLTID ta personnummer på personen och kolla så att detta stämmer, man vill ju inte sälja sin hund till någon skojare.

 

Köp aldrig en oregistrerad Schäfer

När du köper oregistrerad Schäfer så köper du inte en schäfer utan en blandrashund! Eftersom det är endast valpar som är registrerade i SKK (Svenska Kennel Klubben) som räknas som renrasiga schäfrar.

Om de som säljer oregistrerade valpar efter HD och AD-fria föräldrar som är sunda mentalt och inte hittar något som är fel på valpen, varför har de då inte registrerat dem? Vad för slags argument du än får höra, så är det Alltid något som är allvarligt Fel när valparna inte registreras!

Du som är valpköpare kan aldrig registrera din schäfervalp i efterhand, utan det är hela kullen som måste registreras av uppfödaren. Är din hund oregistrerad så får du som ny ägare begränsad tillgång till tävlingar och prov som arrangeras av diverse hundklubbar.

En schäfer uppfödare som har registrerat kennel namn har bland annat dessa skyldigheter enligt SKK:

*Leverera, vaccinerad, ID-märkt och veterinärbesiktigad hund.
*Att inte leverera en valp före 8 veckors ålder.
*Att leverera valpen tillsammans med ett köpeavtal från SKK.
*Leverera valpen tillsammans med ett registreringsbevis (s.k. stamtavla).
*Följa rasens hälsoprogram.
*Att alltid lämna sanningsenliga uppgifter.
*Att se till att valpen har fått en bra uppväxt under de 8 veckor de varit hos uppfödaren.

De uppfödare som väljer att inte registrera sin valpkull påverkas inte heller av SKK´s grundregler som finns och inte heller av konsument köpslagen. En SKK uppfödare har ett ansvar över valpen även efter att den har levererats till dess nye ägare. Du får som ny ägare av en oregistrerad schäfer, ett sämre skydd och omfattas inte av köplagen och uppfödaren slipper ta sitt ansvar för valpen. Det mest troliga är att de endast säljer valparna för att tjäna pengar och samtidigt inte behöva ta ansvar för den kullen med valpar som förtjänar ett värdigt liv.

Det kostar inte mycket att registrera en schäfervalp, ungefär 515 kr/ valp om 1 eller båda föräldrarna är omeriterade. Är båda föräldrarna meriterade kostar det bara 355 kr/valp.

 

Varning inför köp av hund

Det finns faktiskt så kallade valpfabriker där man tillverkar egna stamtavlor som inte har något med SKK att göra. Så se till att du får en riktig stamtavla!

Vad du än får höra för argument så är det alltid något som är allvarligt fel när valpar inte registreras!

Har du redan en vuxen hund när du ska köpa valp
När det gäller att få en bra valp till din nuvarande hund/hundar så kan det vara bra att ta med sig sin/sina nuvarande hund/ar och släppa ihop dem. Då man se vilken valp som går bäst ihop med din nuvarande hund. Det bästa sättet är att valpen och din/dina äldre hund/ar får träffas på neutral mark. De flesta äldre hundar är väldigt toleranta med valpar, om de förstås inte är rädda för dem.

Det kan vara bra att berätta för uppfödaren vad du ska ha valpen till och då höra vilken valp som kanske passar dig bäst. Lyssna då gärna på uppfödaren men beslutet om vilken hund som ska bo hos dej ska vara ditt.