http://sexvibe.video/

Vad du bör veta om schäferns magproblem

4,111

Schäfern är lite känd för att kunna drabbas utav magproblem och den vanligaste sjukdomen är s.k. svullen mage, mera känd som GDV (Gastrit Dilatation) / magomvridning eller bloat. Och det är precis som det låter, att magsäcken ändrar läge i kroppen. Hundens mage blir uppblåst med luft eller vätska, många gånger tillsammans med tarmvred. Det är framför allt hundraser med djup bröstkorg som drabbas och däribland schäfern, men det kan så klart förekomma hos andra hundar också.

Magomvridning uppstår när hundens magsäck fylls med luft. När magsäcken är full och utspänd så roterar magsäcken runt sin egen axel. Rotationen brukar handla om 220-270 grader.

Hur uppstår GVD?

I samband med att magsäcken roterar så stängs mat, vatten och gas in och kan då varken röras runt eller kräkas upp. Då fylls magsäcken med ännu mera gas som gör att mjälten trycks ihop och som i sin tur svullnar. Det här orsakar i sin tur ett stort tryck på hundens luftvägar och hunden får svårt med andningen. Dessutom påverkas njurarna och blodflödet till och från hjärnan. Detta är väldigt smärtsamt och ohälsosamt för hunden och det kan många gånger vara livshotande. Blir detta riktigt allvarligt så hamnar hunden i ett chocktillstånd.

Varför denna sjukdom vanligast hos just schäfrar är det ingen som vet, men några troliga orsaker kan vara:

Att det är en stor hund och har en djup och smal bröstkorg, hunden kan vara stressad, det kan ligga i generna eller att man bara utfodrar sin hund 1 g/dag.

Det som du bör tänka på, är om hunden…
Försöker kräkas men inget kommer upp eller när hunden inte kan rapa.

För att undvika att hunden får magproblem:
Ge hunden små portioner mat och se till att hunden äter hyfsat sakta och inte glufsar i sig maten. Träna aldrig hårdträning innan eller efter din hund precis fått mat.

Drabbas inte utav panik om din schäfer försöker kräkas och inget kommer upp, det kan vara så att hunden fått något i halsen eller att den helt enkelt inte har något i magen att kräkas upp. Men har hunden just ätit mat och kräks men inget kommer upp eller om hunden kräks skum, då rekommenderas det att ringa till en veterinär.

Även om man inte vet den specifika orsaken till GDV så vet man att genetik och kost spelar en stor roll. Kost så som ärtor, lök, bönor kan orsaka överskott av gas och om magen rör på sig kan gasen fastna. Så tänk på att ge din hund man av hög kvalité och misstänker man GVD minska då på hundens matportioner.

GVD kan senare leda till njursvikt, hjärtarytmi eller oregelbunden hjärtrytm. Detta kräver professionell behandling ganska akut.

Vad gör då veterinären om det är GVD?

Då hunden kommer in till veterinären sätter denne i dropp och därefter röntgas hunden för att kunna se vilken sida magsäcken placerat sig på. efter det punkterar veterinären magsäcken med en ganska lång och grov kanyl, sedan töms magsäcken. Man kan tömma magsäcken på 2 olika vis, antingen för man ner en sond i matstrupen eller så för man ner en sond i magsäcken genom magsäcksoperation. et vanligaste sättet brukar vara via matstrupen för att minska infektionsrisken.

Efter att magsäcken tömts så måste hunden ta det lugnt och brukar vanligtvis få stanna kvar hos veterinären några dagar för “övervakning”. Om hunden klarar av denna procedur väntar därefter en operation för att fixera magsäcken tillbaka i rätt läge. Om denna operation inte utförs så brukar risken för återfall vara stor, ca: 75-80% får tillbaka GV då. Klarar hunden av denna operation så har du goda chanser att få tillbaka din ursprungliga glada vän!