http://sexvibe.video/

Träna drag med din Schäfer

3,888

Det första som nästan alla tänker på när de hör ordet draghund är massor med snö och en massa polarhundar som drar en släde. Den bilden stämmer visserligen, men vintrarna har blivit snöfattiga både i norra och södra Sverige under de senaste åren, så nuförtiden körs det även på barmark. Det är inte heller så vanligt att människor har en hel drös med polarhundar eller ens äger en släde. Så det är mest vanliga nuförtiden att träna drag genom att koppla sin hund till en expanderlina medans du själv åker skidor efter hunden. Du behöver inte ha en polarhund för att köra drag med din hund, det går att köra drag med de flesta hundar. Det gäller bara att lägga ambitionsnivån efter vad du och din hund klarar av. Och när det gäller din hund så sitter det mesta av dragegenskaperna i huvudet.

Brukshundklubben och SDSF har börjat arbeta tillsammans för att få tillbaka flera brukshundar att köra just drag. Eftersom att möjligheterna att köra på snö inte ser likadana ut över hela Sverige, så jobbar de mycket med att få människor att upptäcka barmarkssporten. Brukshundar är alldeles perfekt att använda sig utav vid dragkörning, och därför passar det ypperligt att börja träna drag med din schäfer.

Kort presentation av draghunden

Att använda sig utav hundar för drag har mycket gamla anor och speciellt under guldruschens glada dagar i Alaska var draghundstävlingar väldigt populära. Här i norden har vi också en lång tradition när det gäller att köra med draghundar och i Sverige tävlade vi med draghundar redan på 1930-talet. Draghundsporten har faktiskt blivit en utav världens snabbast växande idrotter och den delas upp i 2 tävlings grenar på vinter och 1 på sommaren.

Under vintern är det nordisk stil (skidor och pulka) och Nome style (slädhunds stil) som tävlas.

Under sommaren är det barmarkstil, alltså springa eller cykla med din hund eller köra någon typ utav vagn med upp till 8 hundar. Draghundsporten här i Sverige organiseras utav Svenska Draghundsportförbundet som är medlem i Riksidrottsförbundet och det finns ungefär 120 st. klubbar fördelade över hela Sverige, ända från norr till söder. Den nordligaste är Kirunas Slädhundklubb

Hur gör man då för att träna drag?

Börja med att vänja din hund vid selen och få honom eller henne att förstå att selen är något positivt. Så första gångerna som ni är ute och provar drag så kan det vara bra om du har någon vän med dig, som hunden ska ta sig fram till (typ inkallning). Många hundar drar mycket bättre i början om de har ett tydligt mål och speciellt brukshundar (schäfrar). Och kom ihåg att sluta träna medans din hund tycker det är roligt.

När ni kör, är det viktigt att du som förare alltid har en spänd lina mellan dig och din hund. För hunden måste kunna lita på att linan är spänd hela tiden, för att han/hon skall våga lägga all vikt och kraft framåt i selen.

Träning på sommaren (Barmark)

Det nästa steg blir att lära din hund att kunna dra något efter sig. Och på sommaren vid barmark så är det lättast att cykla med hunden. Man sätter då fast draglinan fram på cykel så att hunden/hundarna kan springa framför dig. Ofta kan hundar tycka att det är lite otäckt med ljudet av något tätt bakom sig, därför kan det vara klokt att vara 2 st för att locka hunden/hundarna framåt, så att de inte bry sig om det som låter bakom. Hundar vänjes sig ganska fort med ljudet och snart bryr de sig inte längre!

Om du har turen att ha tillgång till snö så ta då fram längdskidorna och göra precis samma sak, fast då med ett tolkbälte runt din midja.

Ett problem som kan uppstå lätt är att din hund inte är van vid att arbeta självständigt utan många gånger vänder sig om och söker kontakt med dig, som du lärt den göra under vanliga promenader. I detta läge så gäller det att kunna läsa av sin hund och ge kommando, glada tillrop och ge beröm vid rätt tillfälle. Då kommer ganska snart din hund att hålla isär era koppelpromenader från era dragtillfällen.

Kommandon när du kör drag

Några kommandon som det kan vara värt att lärs sin hund är: “höger“, “vänster“, “framåt“, “stanna“, “ja-ja-ja” (som peppningskommando), “passera”. Dessa kommandon underlättar för dig när du är ute och tränar drag med din hund.

Du måste kunna lita på din hund/hundar, eftersom att hundar lättare hittar vägen fram än du och det finns många hundra som fört sin ägare hem över fjället i snöyra när de inte sett vägen framför sig. Deras spårförmåga att kunna följa spåret under snön som ägaren inte kan se p.g.a. drivsnön är helt fantastisk, så ge din hund full tillit.

Och du måste komma ihåg att din hunden gör aldrig fel, utan det är bara du som har lärt den det den gör. Det kan ta tid att bygga upp ett förtroendet för varandra men det kommer ganska fort. Och det är verkligen en fröjd för ögat och själen att se en hund som ger allt för dig i selen. Ja en vacker strålande vårdag i skidspåret med din hund kan lätt ge önskedrömmar om slädturer och rätt som det är, så sitter du med en flock polarhundar och funderar på hur det här gått till.

Kom ihåg!
Att otränade hundar ska till en början inte jobba för hårt, eftersom att riskerna då ökar för att hunden kan blir skadad. Ta det lugnt till en början och öka sedan successivt med tiden. Man kan t.ex. gå 10-15 min. de första gångerna och sedan öka på, när man märker att kondition och muskelmassa blivit bättre hos hunden.