http://sexvibe.video/

Vaccination och Veterinärbesök för din Hund

2,322

Att vaccinera sin hunden är en självklarhet för den ansvarsfulle djurägaren. För sjukdomar som tidigare varit dödliga för hundar och som faktiskt kunde utplåna en hel kennel, ja till och med förhindra nya hundraser kom till Europa. Detta kan man nu bekämpa genom att injicera försvagat eller avdödat virus under huden. Hundens immunförsvar får då chans att lära sig känna igen viruset och komma ihåg den informationen. Så den dagen då det riktiga levande viruset försöker att ta sig in i hundens kropp, så är immunförsvaret redo att slå tillbaka direkt. Så sjukdomen hinner då aldrig bryta ut riktigt och då symtomen kan då bli betydligt mildare än hos en hund som inte vaccinerad.

Vilken vaccination bör jag då ge min schäfer?

Det som hundar i Sverige oftast brukar vaccineras mot är: valpsjuka, hundpest (parvo) och en smittsam leversjukdom. Dessa sjukdomar vaccinerar man när sin hund är 8 veckor och sedan 1 gång till vid 12 veckor. Det är även vanligt att man vaccinerar sin hund mot kennelhosta i denna åldern och detta eftersom att man då blandar all vaccination i en spruta. På detta sättet slipper man sticka hunden flera gånger. Kennelhostan blir sällan livshotande för hunden men kan vara väldigt besvärlig om man tänkt leva ett aktivt liv med sin hund, så som valpkurs, utställning och tävlingar. Vart 3:e år bör man upprepa vaccinationen. Ska man resa utomland med sin hund så kan det vara bra att vaccinera den mot rabies och leptospiros. Det är därför viktigt att du sparar vaccinationsintyget så att du kan hålla kolla på när dessa tillfällen bör inträffa. Och det är viktigt att du tar med dig vaccinationsintyget vid varje vaccinationstillfälle, så att din veterinär kan kontrollera att tiden stämmer.

Vad är valpsjuka?

Valpsjuka finns över hela världen och det är en livshotande sjukdom, det tar 3-6 dagar från att din hund smittas till dess sjukdomssymtom uppträder. Alla hundar i alla åldrar kan smittas av valpsjuka. Symptomen är hög feber under några dagar, följt av kräkning, diarré och sekretflöde från hundens ögon och nos, hunden tappar även aptiten. Sjukdomen sprids genom luften till hundens andningsvägar, men även genom munnen via kontakt med ett smittat djur eller föremål som en smittbärande hund varit i kontakt med. Följd sjukdomar kan utvecklas som bl.a. lunginflammation och ögoninflammation. Hunden kan till och med drabbas av akut hjärninflammation som i sin tur kan medföra kramper och dålig koordinationsförmåga eller förlamning. Dessa neurologiska symtom kan uppträda veckor eller månader efter ett tillfrisknande.

Att tänka på inför ett vaccinations tillfälle

Din hund skall vara frisk vid vaccinationstillfället. Eftersom att inälvsmaskar och deras larver kan påverka hunden immunsystemet och leda till ett sämre vaccinationsskydd. Misstänker man att sin hund har mask några dagar innan vaccinationstillfället, så kan det vara bra att avmaska sin hund.

Biverkningar i vaccinationen

Dagarna efter vaccinationen så kan hundar ibland få lite feber, dålig aptit och bli lite trött och slö, men det går snabbt över. Ibland kan det även förekommer en lokal svullnad vid injektionsstället, dessa svullnader läker av sig själv även om det kan ta lite tid. Vissa hundar kan få allvarligare biverkningar så som nässelfeber, kräkningar, diarré och svullnader i luftvägar, men de är väldigt sällsynta. Uppstår dessa problem så bör man kontakta en veterinär, så man kan få en bedömning om hunden behöver ytterligare behandling.